Staken populair in 2005

0

Vorig jaar werd in Nederland 28 keer gestaakt. Dit is sinds 1991 niet meer zo hoog
geweest. Veel stakingen onstonden na stukgelopen CAO-onderhandelingen. In de industrie en commerciële dienstverlening legden werknemers vaak het werk neer.

Ook al waren er meer stakingen in 2005 dan de jaren ervoor, ze waren korter en minder medewerkers namen er aan deel. Uit het onderzoek, uitgevoerd door het CBS, blijkt dat in 2005 ‘slechts’ 42 duizend arbeidsdagen verloren gingen. Ter vergelijking, in 2002 waren dat er 245 duizend.
 
Een op de drie stakingen brak uit na stukgelopen CAO-onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. In de helft van deze gevallen was de oorzaak een reorganisatie of banenverlies door sluiting, verplaatsing van productie of verdringing door goedkopere arbeidskrachten. Vaker dan voorgaande jaren leidden in 2005 geschillen over arbeidsvoorwaarden die niet in de CAO voorkwamen, werktijd –of loonkwesties, tot stakingen.
 
Opvallend is dat slechts 17 stakingen werden uitgeroepen door de vakverenigingen. Het personeel zelf was in de andere gevallen verantwoordelijk voor de werkonderbrekingen. ‘Dit waren dan wel veel kleinere, kortdurendere stakingen met minder stakers, dan wanneer de vakbonden ze uitriepen’, zegt CBS-onderzoeker Chantal Melser. Maar als zo’n staking eenmaal is uitgebroken, is het voor de vakbeweging moeilijk erbuiten te blijven, blijkt uit het onderzoek. 
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer