1
2
3
4
5
De redactie van ORnet zoekt iedere maand uit welke artikelen op de site het best gelezen zijn. Dit is de top 5 van april.
De Wet op de Ondernemingsraden bestaat in mei 75 jaar. Dat wordt gevierd met een groot kennisevenement op 14 mei, waar iedereen die iets met medezeggenschap doet, bij móet zijn. Dus jij ook! Als abonnee van onze nieuwsbrief, krijg jij €75 korting op een ticket.
Bij ORnet ontwikkelen we voortdurend nieuwe functies voor het platform. Zo is het nu mogelijk om artikelen op te slaan en deze op een later moment terug te lezen, een overzicht te bekijken van artikelen over de onderwerpen die je volgt, en via de site vragen te stellen die door onze experts worden beantwoord.
Als ondernemingsraad heb je invloed op onderdelen van het personeelsbeleid. Met dit voorbeelddocument van een personeelshandboek ben je goed voorbereid op gesprekken met HR over dat beleid. Je kunt bepalen op welke onderwerpen je als or winst kunt behalen.
Met het overlijden van Robbert van het Kaar ontviel de wereld van ondernemingsraden en medezeggenschap een onvergelijkbare steunpilaar en een eersteklas autoriteit. Een terugblik op zijn carrière met drie mensen die nauw met hem samenwerkten. 'Robbert wàs medezeggenschap'.
Sinds de invoering van de Wet op de ondernemingsraden in 1950 speelt de wet een belangrijke rol in de relatie tussen werkgevers en werknemers in Nederland. Maar nu werk en maatschappij snel veranderen, klinkt steeds vaker kritiek. Hoe zou de Wor eruitzien als we die vandaag opnieuw zouden schrijven?
Vernieuwingen in medezeggenschapsland sterven vaak een zachte dood. De Wor is daarbij geen belemmering. Wat wel?
Minister Eddy van Hijum (SZW) over 75 jaar medezeggenschap en zijn visie op de effectiviteit en toekomst van de Wor. "De wet vormt een goede basis en medezeggenschap in Nederland wérkt. Mijn streven is wel om de naleving naar 100% te brengen."
Kun je je een tijd voorstellen waarin de or niet zelfstandig kan vergaderen? En waarin alleen vakbondsleden zich kandidaat mogen stellen? Dit artikel gaat over 75 jaar Wor - maar niet de Wor die wij allen kennen. Want die ontstaat geleidelijk, na diverse wetswijzigingen. We bespreken deze ontwikkeling met 3 experts: advocaten Loe Sprengers en Johan Zwemmer en medezeggenschapsexpert Tineke de Rijk.
Stel: je bent or-lid en jouw organisatie fuseert of wordt overgenomen door een andere organisatie. Ineens maakt jouw or mogelijk deel uit van een andere or. Hoe voorkom je in zo'n situatie dat jouw or buitenspel komt te staan en je inspraak verliest?
Medezeggenschap bij Defensie kent een eigen wet: het Besluit Medezeggenschap Defensie. Dit is strikter dan de Wor, maar met een grote 'tenzij': staken mag niet en de wet geldt niet tijdens een oefening of inzet. Maar bijna alles moet ter instemming worden voorgelegd aan de eenheids-, onderdeels- of locatiemedezeggenschap.
Organisaties ondergaan continu veranderingen. Voor de ondernemingsraad is het van belang om inzicht te verkrijgen in de veranderstrategie. Inzicht in de verschillende soorten veranderstrategieën is handig om te kunnen discussiëren over de risico's. Zo kan de or de slaagkans van de verandering verhogen.
Discriminatie bij sollicitaties, schending van de privacy en zelfs securityrisico's: de razendsnelle opmars van AI kent niet alleen voordelen. In dit tweede artikel uit onze AI-reeks proberen we de risico's te ondervangen.