Iemand die anoniem wenst te blijven dient een verzoek om bemiddeling in bij de bedrijfscommissie. Hij of zij geeft aan dat de directeur van een bouwbedrijf de instelling van een (verplichte) ondernemingsraad tegenhoudt. Er is wel een pvt.
Omdat onbekend is van wie het verzoek komt, kan de bedrijfscommissie niet bemiddelen; daar zijn immers twee partijen voor nodig. Maar zij wil wel iets doen met het ontvangen signaal.
De commissie besluit telefonisch contact op te nemen met het bedrijf. De bestuurder weet niet waar de anonieme klacht vandaan komt en geeft aan dat hij meermaals getracht heeft een ondernemingsraad in te stellen, maar dat het personeel er onvoldoende interesse voor heeft. De voorzitter van de pvt beaamt dat, maar merkt ook op dat er problemen spelen rond medezeggenschap, zoals gebrekkige communicatie en een stroef verlopen pensioenkwestie die twee pvt-leden deed opstappen.
Bestuurder zegt open te staan voor beter georganiseerde medezeggenschap
Zowel bestuurder als pvt zijn bereid om met de bedrijfscommissie in gesprek te gaan over de situatie rond medezeggenschap en de or-plicht. Twee weken later schuift een delegatie van de bedrijfscommissie op locatie bij het bedrijf aan tafel. In dit geval niet om te bemiddelen, maar voor een goed informatief gesprek over medezeggenschap.
De bestuurder zegt open te staan voor beter georganiseerde medezeggenschap, mede omdat de communicatie met het personeel lastiger is geworden, doordat het bedrijf een groeispurt naar 130 werknemers heeft gemaakt. Vanwege het geringe animo onder het personeel voor het medezeggenschapswerk is enkele jaren gelden niet gekozen voor een or, maar voor een pvt met drie leden, die is ingesteld zonder verkiezingen te houden.
Te weinig kennis
De pvt geeft aan dat zij kampt met te weinig kennis over het medezeggenschapsrecht. Zij wijt dit mede aan het feit dat de bestuurder haar verzoeken om scholing afwijst. De bedrijfscommissie benadrukt dat kennis en kunde de basis vormen voor goede medezeggenschap. Ook professionele ondersteuning, zoals het inschakelen van trainers en adviseurs, kan nuttig zijn.
Vanuit het niets verkiezingen uitschrijven lijkt de bedrijfscommissie niet de beste optie om de medewerkers enthousiast te maken voor medezeggenschap. Het is belangrijk om het personeel eerst goed te informeren over medezeggenschap, alvorens je er in de praktijk mee aan de slag gaat.
Een informatiebijeenkomst waarin voor medewerkers een voedingsbodem gelegd wordt om zich in te zetten voor medezeggenschap en waar de ondernemer aangeeft dit ook actief te ondersteunen, kan een goede eerste stap zijn.
De bedrijfscommissie houdt zich niet uitsluitend bezig met bemiddeling. Voorlichting over medezeggenschap, zoals in dit geval, is ook een belangrijke taak. Dit komt ook tot uiting in de online vraagbaak over medezeggenschap (www.bedrijfscommissie.nl/faq.aspx), die de bedrijfscommissie uitvoert. In deze beschreven kwestie heeft de bedrijfscommissie de verwachting dat het de komende periode beter zal gaan met de medezeggenschap in het bedrijf. De commissie zal de vinger aan de pols houden en over een paar maanden navragen hoe de situatie bij het bedrijf zich heeft ontwikkeld.