Op 15 december heeft ook de Eerste Kamer met een ruime meerderheid ingestemd met de invoering van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) in het MBO.
Van de grotere fracties stemden alleen de leden van de SP en Groen Links tegen. Daarmee is de invoering van de WOR in de BVE-sector na jarenlang debatteren een feit.
BVE (Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) is de overkoepelende benaming voor beroepsopleidingen en volwasseneneducatie. Elk jaar kiezen ongeveer 435.000 jongeren voor beroepsopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), die zijn gebundeld in circa vijftig regionale opleidingencentra (roc’s). De roc’s bieden naast beroepsonderwijs ook volwasseneneducatie aan circa 200.000 volwassenen.
In werking treding onduidelijk
Hoewel de wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB), waarin de wijziging van het medezeggenschapsregime wordt geregeld, al in het Staatsblad is geplaatst, is nog onbekend wanneer de wet in werking treedt. Een koninklijk besluit zal de tijdstippen bepalen, die voor de verschillende artikelen of onderdelen verschillend kunnen worden vastgesteld.
Landelijke OR-verkiezingen
Betrokken partijen zijn inmiddels toch al begonnen om een spoedige invoering mogelijk te maken. De MBO Raad heeft de vakbonden uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan over een gezamenlijke aanpak. Ook hebben de vakbonden zich onderling beraden over de mogelijkheden van samenwerking. Daarbij is door de vakbond CNV Onderwijs de suggestie op tafel gelegd om een gemeenschappelijk voorbeeldreglement en medezeggenschapsstatuut te maken. Als gekozen wordt voor een landelijke verkiezingsdag, kan deze omlijst worden met een landelijke campagne om het nieuwe fenomeen OR en de verkiezingen te propageren. De wet heeft een invoeringstermijn van één jaar.
Extra bevoegdheden voor OR
Met de invoering van de WOR in de sector BVE wordt tegelijkertijd ook het zogenaamde `Professioneel Statuut’ van kracht. Daarin zijn, naast bepalingen over professionaliteit, afspraken vastgelegd over extra bevoegdheden van de ondernemingsraad. Daarmee is gewaarborgd dat de bevoegdheden die een medezeggenschapsraad (MR) had op grond van de huidige Wet medezeggenschap onderwijs (WMO) ook onder het nieuwe WOR-regime van toepassing zijn.
Wetsvoorstel WOR in MBO (pdf)
Professioneel Statuut (pdf)
Geef een antwoord