Op de ondernemingsraad komen veel onderwerpen af. Eigenlijk zou elk OR-lid met alles goed uit de voeten moeten kunnen, maar dat lukt gewoon niet.
Om efficiënter te werken, specialiseren OR-leden zich en worden onderwerpen verdeeld. Met OR-commissies kan dat goed vorm krijgen.
In artikel 15 van de WOR staat dat de OR verschillende soorten commissies (of werkgroepen) kan instellen. Zo zijn er vaste OR-commissie (art.15,2, WOR) voor bepaalde onderwerpen als arbeidsomstandigheden, financieel beleid of personeelsbeleid. Ook zijn er onderdeelcommissies (art.15,3 WOR), OC’s, voor een bepaald bedrijfsonderdeel. Tot slot geeft de wet de mogelijkheid om een voorbereidingscommissie (art.15,4 WOR) in te stellen. Een voorbereidingscommissie, ook wel ad hoc-commissie of tijdelijke commissie kan een bepaalde taak of onderwerp op zich nemen, bijvoorbeeld een adviesaanvraag voor een fusie.
Stappen
Om goed met commissies te werken zijn er de volgende tips.
- Stel vast of voor jullie ondernemingsraad het werken met commissies beter is.
- De volgende stap: wat gaat de OR-commissie precies doen, wat worden de taken en wat de werkwijze?
- Bepaal welke OR-leden erin komen. Dat kan naar voorkeur of kennis, maar ook naar eerlijke verdeling zijn. Ieder OR-lid dient in een commissie te zitten.
- Vraag niet-OR-leden voor commissies vanuit hun vakgebied. De OR krijgt zo extra kennis en wordt ook beter ‘gelinkt’ in het bedrijf.
- Zorg wel dat er voldoende OR-leden in de OR-commissies zitten.
- Stel vast welke bevoegdheden er wel en welke niet naar de commissies gaan. Wel overleggen maar niet instemmen, bijvoorbeeld, want het instemmingsrecht kan het beste bij de OR blijven.
- Beleg een OR-vergadering met alle OR-leden en niet-OR-leden die in de commissies zitten. Stel de opzet van het commissiewerk vast, aan de hand van een concept van de OR-secretaris.
- Laat daarna de commissies een werkplan maken en stel dat eveneens vast.
- Leg in het OR-vergaderschema ook vergaderingen van de commissies vast. Denk eraan dat commissiewerk vaak veel tijd vraagt en dat maandelijks overleg misschien niet zinvol is. Een optie is om in de ene maand het commissiewerk te bespreken, gevolgd door een korte OR-vergadering. In de andere maand kan dan de reguliere OR- en overlegvergadering zijn.
- Leg het gehele plan in de vorm van een instellingsbesluit voor aan de bestuurder. Bij heel zwaarwegend bezwaar kan de OR, als hij er via gewoon overleg niet uitkomt en er tegenwerking is, in beroep gaan.
- Benoem een voorzitter en secretaris van de OR-commissie en ga aan de slag.
- Organiseer scholing voor de commissieleden.
- Zorg ervoor dat het commissiewerk uitdagend en leuk is én blijft.
Let op
Soms is er in een onderneming ook een arbocommissie waarin zowel leden namens de onderneming als namens de ondernemingsraad zitting hebben. De arbocommissie is geen commissie van de OR maar van het bedrijf. Een ja in de arbocommissie is nog geen ja van de OR.
Geef een antwoord