Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil zo snel mogelijk een college van deskundigen samenstellen bij wie klokkenluiders te rade kunnen gaan.
Klokkenluiders zijn mensen die op hun werk een misstand van publiek belang ontdekken en die aan de kaak stellen.
Er is al bijna drie jaar over een steunpunt voor klokkenluiders gebakkeleid, maar nu wil de bewindsman een dergelijk college toch begin volgend jaar bijeen hebben, plus een secretariaat. Hij wil het college niet onderbrengen bij de Nationale ombudsman, zoals de Kamer wil, en ook niet bij de Sociaal Economische Raad, waar sommige sociale partners aan denken. Dan zou er namelijk een wetswijziging nodig zijn en dat kost veel tijd. Het college van Donner, bijvoorbeeld in een stichting, kan ingesteld worden bij algemene maatregel van bestuur.
Het college gaat vaststellen of een aangebrachte klacht inderdaad een echte ‘klokkenluiderssituatie’ is, bekijken waar de klacht moet worden neergelegd (het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld of de Mededingingsautoriteit) en de klokkenluider adviseren hoe hij of zij moet omgaan met de consequenties, want de relatie met de baas zal er niet beter op worden. “Er is burgermoed voor nodig om klokkenluider te zijn”, zei Donner.
De Kamer ging woensdag in meerderheid akkoord. De SP vindt het advies- en verwijspunt niet deugdelijk genoeg, Voor D66 geldt eigenlijk hetzelfde. De PvdA heeft vraagtekens. De VVD beoordeelt het als pragmatisch en de PVV als “nog wel redelijk”. Het CDA kan ermee leven. “Kan het mooier, uitgebreider en meer solide? Ik denk het wel”, beaamde Donner, maar dat kost geld dat er niet is en veel tijd terwijl de Kamer zelf vaart achter het steunpunt wil. “Laten we het betere niet de vijand laten worden van het goede”, zei de minister.
Daarbij komt dat er voor een dergelijk steunpunt al in de begroting voor dit jaar geld is gereserveerd. Als dat niet gauw besteed wordt, verdwijnt het volgens Donner “in het zwarte gat dat Financiën heet”.
Geef een antwoord