Een bericht op sociale media kan tot sancties van de werkgever leiden. Uit diverse praktijkvoorbeelden blijkt dat iedereen, ook leidinggevenden en communicatief ervaren medewerkers, wel eens ondoordacht kan twitteren.
De Drentse korpschef heeft op maandag 27 december 2010 de districtschef op non-actief gesteld. Zij zou een bericht op Twitter hebben gezet waarin ze suggereert dat twee doden in een woning te maken hebben met huiselijk geweld. Eind juni 2010 wordt Cornald Maas ontslagen bij de TROS, omdat hij een bericht op Twitter had geplaatst over een Nederlandse kandidaat voor het songfestival dat hij zou presenteren.
Werknemers kunnen niet zo maar alles schrijven, maar beseffen vaan niet altijd wat ze doen als ze een bericht over een werksituatie plaaten op een sociaal medium. Om problemen te voorkomen kunnen een aantal maatregelen worden getroffen, zoals zorgen voor bewustwording op de werkvloer.
Vond u dit artikel interessant en wilt u verdere informatie over dit onderwerp? In Praktijkblad Ondernemingsraad nummer 3 komt dit onderwerp uitgebreid aan bod.
» Klik hier om het vakblad te ontvangen!
Geef een antwoord