De Wet op de ondernemingsraden heeft zijn weg in het onderwijs gevonden.
Vanaf 1 maart 2011 moeten de instellingen in het middelbaar beroepsonderwijs de medezeggenschap
vormgeven conform de Wet op de ondernemingsraden. Van de 79 instellingen hebben er inmiddels 76 een ondernemingsraad,met drie instellingen is er nog overleg.
Het heeft lang geduurd
Dat het zo lang heeft geduurd om de WOR ingevoerd te krijgen in het onderwijs, is omdat er veel partijen betrokken zijn. Met name de ouderorganisaties zagen aankomen dat zij niet meer de belangrijkste partij zouden zijn. Toch kwam er in de jaren negentig in het onderwijs meer besef dat de instellingen best een ondernemingsraad zouden kunnen gebruiken. Met name de grotere instellingen voor beroepsonderwijs vonden dat de OR beter geschikt was voor de bedrijfsmatige aspecten.
Een wetsvoorstel
Daardoor kwam er een wetsvoorstel waarin stond dat er een gescheiden medezeggenschap moest komen,met een aparte OR voor het personeel en een afzonderlijke deelnemersraad. De ouders vonden dat ook niet meer zo erg, want die zagen dat de vergaderingen werden gedomineerd door personeelsonderwerpen. Uiteindelijk kwam er de Wet medezeggenschap educatie en beroepsonderwijs.
Vindt u dit een interessant onderwerp? In Praktijkblad Ondernemingsraad nummer 4 vindt u meer informatie over dit onderwerp. Klik hier om het vakblad te ontvangen!
Geef een antwoord