Veel uitzendkrachten weten het niet, maar ook voor hen is de medezeggenschap geregeld in de Wet op ondernemingsraden.
Uitzendbureaus moeten volgens de WOR uitzendkrachten meetellen bij de bepaling van het aantal werknemers voor de verplichte instelling van een ondernemingsraad of pvt. Een uitzendbureau dat vijftig of meer uitzendkrachten heeft uitgezonden is dus verplicht om een ondernemingsraad te hebben. Als een uitzendkracht langer dan zes maanden in dienst is, heeft hij kiesrecht voor deze ondernemingsraad. Na een dienstverband van een jaar mag hij zich ook verkiesbaar stellen.
In de praktijk
Van de vier grote uitzendorganisaties in Nederland, Manpower, Adecco, Randstad en USG People, hebben alleen de laatste twee een ondernemingsraad met flexkrachten. Deze ondernemingsraden hebben wel moeite om met hun achterban te communiceren. Doordat de uitzendkrachten in verschillende bedrijven werkzaamheden uitvoeren, zien de OR-leden hun achterban bijna nooit. Bij USG People wordt daarom voor de communicatie met de achterban gebruik gemaakt van het intranet, maar dit werkt niet geheel zoals de ondernemingsraad zelf zou willen.
Bij Tempo-Team, onderdeel van Randstad, werkt men met een gemixte ondernemingsraad. Hier zitten flexkrachten en vaste medewerkers van het uitzendbureau gezamenlijk in één ondernemingsraad. Voordeel is dat de vaste medewerkers vaak meer van het bedrijf weten en daardoor achtergrondinformatie kunnen geven. Nadeel is dat veel onderwerpen die worden besproken niet voor beide groepen relevant zijn.
Geef een antwoord