In 2010 en 2011 zijn in totaal 9 meldingen gedaan over onderbetaling in het wegvervoer waarvan er overigens bij acht meldingen geen sprake bleek te zijn van overtredingen. In één zaak loopt het onderzoek nog. Dat meldt minister Kamp naar aanleiding van Kamervragen.
Dat meldt de website transport-online. De Tweede-Kamerleden Spekman en Van Dekken van de PvdA stelden de vragen naar aanleiding van berichten over de Poolse uitzendconstructie, waarbij onder anderen Poolse chauffeurs via nepbedrijven zouden worden ingezet in het Nederlandse wegvervoer.
Meldingen en klachten over onderbetaling onder het minimumloonniveau kunnen bij de Arbeidinspectie worden gedaan, zegt de woordvoerder van Kamp. Dergelijke meldingen worden door de Arbeidinspectie onderzocht in het kader van het toezicht op de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag."
"Uit de afgeronde onderzoeken naar aanleiding van meldingen uit 2010 en 2011 komt niet de indruk naar voren dat veel transportbedrijven de Wet minimumloon hebben overtreden. De cao-partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving en naleving van de cao. Cao-partijen kunnen bij de handhaving van de avv’de cao de Arbeidsinspectie verzoeken een onderzoek in te stellen, indien er sprake is van een gegrond vermoeden en met een oogmerk op rechtsvervolging. De AI heeft geen zicht op de mogelijke overtreding van cao bepalingen."
De Tweede Kamerleden vroegen de minister onder andere: "Is bekend hoe vaak het voor komt dat bijvoorbeeld Poolse vrachtwagenchauffeurs in dienst zijn van Nederlandse bedrijven, maar worden ingehuurd via buitenlandse vestigingen of ‘nepbedrijven’ om zo de Nederlandse wet- en regelgeving te omzeilen?"
En: "Klopt het dat deze buitenlandse chauffeurs via een dergelijke buitenlandse constructie vaak tegen een veel lager loon werken dan hun Nederlandse collega’s, en daarmee de Nederlandse chauffeurs uit de markt verdringen?"
Kamp: "Er zijn geen gegevens over het aantal buitenlandse chauffeurs in dienst van Nederlandse bedrijven. Indien buitenlandse chauffeurs worden ingehuurd door een Nederlands bedrijf dient het bedrijf de Nederlandse wet- en regelgeving in acht te nemen, waaronder de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag."
Bron: Transport-online
Geef een antwoord