Minister Hans Hillen van Defensie waardeert de moed van medewerkers die aan de bel hebben getrokken over misstanden bij een softwarebedrijf van defensie in Den Helder. Hij heeft hen uitgenodigd voor een gesprek.
Hillen schreef dat maandag aan de Tweede Kamer. Medewerkers die vermeende integriteitsschendingen aan de kaak stellen, mogen hiervan volgens hem geen nadeel ondervinden. Vorig jaar waren er onthullingen over misstanden bij CAMS Force Vision, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld. Het ging om meldingen van zelfverrijking, diefstal van computers en andere apparatuur, machtsmisbruik en intimidatie. Twee leidinggevenden werden disciplinair gestraft.
De klokkenluider en anderen die zijn beschuldigingen hadden bevestigd, kregen het echter moeilijk. Ze stelden dat ze bij de huidige reorganisatie hun baan zouden verliezen omdat ze de misstanden aan de orde hadden gesteld. De reorganisatie is echter zorgvuldig verlopen, bleek eerder al uit onderzoek. Jan Willem Weck, die het reorganisatieproces vervolgens op verzoek van Hillen heeft onderzocht, bevestigt dat.
Hij constateert wel dat de communicatie met de groep verontruste medewerkers "niet adequaat" is geweest. Dat de klokkenluiders "aan de zijkant van de organisatie zijn komen te staan", doet volgens Weck "geen recht aan het feit dat zij hun nek hebben uitgestoken" in deze integriteitskwestie.
In het maartnummer van Praktijkblad Ondernemingsraad staat een artikel over klokkenluiders. Hoe gaat de ondernemingsraad om met klokkenluiders? Het maartnummer verschijnt 9 maart 2012. Bekijk ook alvast de animatie die Joep Bertrams maakte bij dit onderwerp.
Geef een antwoord