Jonge werknemers weten vaak niet op welke flexibele arbeidsvoorwaarden zij recht hebben, en laten zich daarom minder makkelijk door hun werkgever verleiden om in dienst te blijven.
Dat schrijft het Platform Over Personeelsplanning op basis van het rapport Talking About My Generation: Exploring the Benefits Engagement Challenge, gemaakt in opdracht van financiële dienstverlener Barclays.
Strategische personeelsplanning is voor veel ondernemingsraden een belangrijk punt van aandacht, en het op een andere manier kijken naar arbeidsvoorwaarden kan daarbij helpen.
Volgens professor Paul Redmond van de Liverpool University zijn de traditionele benefitspakketten gemaakt door babyboomers voor babyboomers. En waar babyboomers dan ook uitstekend uit de voeten kunnen met een standaardpakket, willen de jongere generaties meer flexibiliteit in hun arbeidsvoorwaarden.87 procent van generatie X en Y zijn ontevreden over hun secundaire arbeidsvoorwaarden. Een op de tien werknemers overweegt zijn werkgever te verlaten als zij in een andere baan betere flexibele arbeidsvoorwaarden denken te krijgen.
Ook uit wereldwijd uitgevoerd onderzoek van het CRF Instituut blijkt dat werknemers vaak geen idee hebben welke secondaire arbeidsvoorwaarden hun werkgever biedt. De onderzoekers van het CRF Instituut kwamen bijzondere extra’s tegen, zoals ouderschapscursussen, HIV-testen, een spelkamer met sport, entertainment en muziek, onderzoek naar darm- of huidkanker of workshops om emotioneel stabiel te worden.
TIP! Alles leren over de rol die de or kan spelen bij het vaststellen van arbeidsvoorwaarden? Volg de cursus Or & arbeidsvoorwaarden op 12 november in Utrecht.
Geef een antwoord