Waarom is verzuim een belangrijk onderwerp voor de OR? Arbo-deskundige en trainer Josje Salentijn van Salentijn Consult geeft hier antwoord op. Ze vertelt ook wat de OR met verzuimcijfers kan.
‘Gezond, veilig en met plezier naar je werk gaan is een uitgebreide kerndoelstelling voor verzuimbeleid. Dat staat ook in de Arbowet: “De werkgever draagt zorg voor de gezondheid van werknemers in verband met werk, zo goed als redelijkerwijs mogelijk is; in dat verband dient de werkgever beleid te voeren.” Menig or-lid is daarom ook gemotiveerd om met het thema verzuim aan de slag te gaan.’
Salentijn vertelt verder dat ondernemingsraden bovendien op geen onderwerp zoveel verschillende rechten hebben als verzuim:
Instemmingsrecht bij verzuimbeleid, keuze voor welke arbodienst en type contract met de arbodienst, regelingen rond verzuim. Recht op informatie over de verzuimcijfers.Overeenstemmingsrecht ( met nota bene een veto) als er sprake is van invoering van de maatwerkregeling Overleg over Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (als er alleen een contract met een bedrijfsarts wordt gesloten).
Wat kan de OR met verzuimcijfers?
‘De or kan verzuimcijfers leggen naast het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland. Dat is ongeveer 4 procent. Verzuimpercentages, frequentie van verzuim, gemiddelde verzuimduur en het verzuimkostenpercentage geven een or inzicht in de structuur van het verzuim in de eigen organisatie. Er kunnen vergelijkingen worden gemaakt tussen afdelingen of vestigingen.
Daarnaast wordt gemiddeld 25 procent van alle verzuimdagen veroorzaakt door werk. De or heeft hier echt een taak om ‘beweging’ te brengen in de aanpak van deze bedrijfsgebonden oorzaken van verzuim. Bijvoorbeeld op een afdeling is ziekteverzuim door te hoge werkdruk. ‘Welke aanpak komt er om de werkdruk te verminderen?’ is een reële vraag aan de bestuurder.’
Lees ook : ‘Tips voor inzicht in verzuim‘ en ‘OR en gezondheidsbeleid‘
Bron: Salentijn Consult
Geef een antwoord