Het cao-overleg in ons land loopt steeds vaker vast. Dit komt door een gebrek aan vertrouwen tussen werkgevers en vakbonden. Dit leidt in de toekomst wellicht tot een grotere rol voor ondernemingsraden bij de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.
Dat stelt Harry van de Kraats, algemeen directeur van werkgeversorganisatie AWVN in het FD. Hij is bang dat de vorming van cao’s in het gedrang komt door de steeds grotere tegenstelling tussen werkgevers en vakbonden. Volgens Van de Kraats gaat het om een structureel probleem en vragen werkgevers zich straks af of ze nog wel een cao moeten afsluiten. ‘Het alternatief is dat ze dan arbeidsvoorwaarden gaan afspreken met hun ondernemingsraad,’ aldus Van de Kraats in het FD.
Intermediair
Vorig jaar stelde Gerdi Verbeet, ambassadeur medezeggenschap en participatie, ook dat zij een grotere rol zag voor de OR bij arbeidsvoorwaarden. Zij zag de OR echter als intermediair die draagvlak kan creëren. Verbeet benadrukte daarbij dat de ondernemingsraad zelf geen partij hoeft te zijn bij de cao-onderhandelingen. ‘Maar hij kan er wel voor zorgen dat werknemers betrokken zijn bij het overleg “in de polder” en bij de organisatie waarin zij werken. De uitspraken van Verbeet kwamen na de presentatie van het ontwerpadvies van de SER over het cao-stelsel. De SER stelde hierin dat ook niet-vakbondsleden bij het overleg betrokken moeten worden. De ondernemingsraad kreeg in het advies van de SER vrijwel geen aandacht.
Geef een antwoord