Ongeveer de helft van de werknemers die afgelopen twee jaar één of twee misstanden op het werk heeft gezien, heeft daar intern melding van gedaan. Extern wordt er veel minder vaak melding gedaan van misstanden.
Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot op basis van een evaluatie van Onderzoeksraad Integriteit Overheid en Adviespunt Klokkenluiders in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Van de respondenten uit de publieke sector die de afgelopen twee jaar een misstand hebben gezien, geeft 47 procent aan hier intern melding van te hebben gedaan. Slechts 3,1 procent deed ook buiten de eigen organisatie melding van de misstand. In de private sector deed 52 procent van de respondenten melding binnen de eigen organisatie en 7,3 procent deed extern een melding.
De meest genoemde reden om geen melding te maken, is de angst voor persoonlijke negatieve gevolgen. Een andere reden die vaak genoemd wordt is het ‘gebrek
aan vertrouwen in de procedures’. Het gebrek aan bewijs staat als motivatie op de derde plek.
Van ondernemingsraden moeten klokkenluiders het niet hebben. De medezeggenschap beschermt ze niet en gaat ook niet na of er ernstige misstanden achter de aantijgingen van de klokkenluider schuilgaan, aldus Henk Stil en Gerrit de Wit van de Expertgroep Klokkenluiders twee jaar geleden. Joep Bertrams maakte daar een animatie bij. Bekijk ook Joeps Loep over klokkenluiders.
Geef een antwoord