Uit onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat 10% van de beroepsbevolking een verslavingsprobleem heeft. Wat zijn de consequenties op de werkvloer?
Langdurige stress is vaak één van de hoofdoorzaken van een verslaving. De risico’s en gevolgen van verslavingsproblemen op of rondom het werk zijn zeer uiteenlopend. In het algemeen zijn er grote sociale en economische risico’s voor zowel de individuele medewerker, de afdeling als het bedrijf. Verslaafde werknemers kosten de bedrijven waar zij werken veel geld, naar schatting ieder jaar totaal 1,5 miljard euro.
Dat komt bijvoorbeeld omdat ze zich vaak ziek melden door klachten vanwege hun verslaving, vooral door drank. Ook neemt de kwaliteit van het werk van de verslaafde werknemer en de productiviteit af. Daarnaast kunnen verslaafde werknemers een gevaar opleveren voor de veiligheid op de werkvloer. Vaak raken professionaliteit, kennis, vaardigheden en betrouwbaarheid achterop
Direct zichtbare gevolgen en risico’s
Er zijn direct zichtbare gevolgen en risico’s op de werkvloer als regelmatig te laat komen, ongevallen, klachten van opdrachtgevers, conflicten, agressie en hoog ziekteverzuim. Direct verzuim uit zich in:
- Regelmatig een dag afwezig
- Langer ziek (verminderde weerstand)
- Eerder naar huis gaan
- Te laat komen
- Volledige uitval (burn-out)
- Vaak op maandag afwezig.
Ook het frequent verzuim is twee tot zes keer zo hoog.
Indirecte gevolgen
Er zijn ook indirecte of minder zichtbare gevolgen op de werkvloer zoals verminderde productiviteit, verslechtering van de sfeer en kwalitatief minder goed werk. Indirect verzuim uit zich in:
- Minder presteren
- Inefficiënt werken
- Concentratieverlies
- Lange pauzes nemen en vaak naar het toilet gaan
- Fouten en ongelukjes
- Verslechterde werksfeer
- Aanslag op tijd van het management
Daarnaast ervaren de omringende collega’s de verslaafde medewerker als lastpak, en andersom.
Negeren of ontkennen van verslavingsproblemen kan grote gevolgen hebben. Naarmate verslavingsproblemen langer duren, nemen ze steeds ernstigere vormen aan. De problemen verankeren ze zich in het leven van een medewerker met als gevolg dat uitval of ontslag niet meer te voorkomen is.
Veiligheid
Verslaafde collega’s zijn niet de veiligst werkende collega’s. Door middelengebruik kunnen cognitieve functies verstoord raken. Niet onderkende stemmingsstoornissen doen daar nog eens een schepje bovenop. Werknemers met een (alcohol)verslaving zijn vaker betrokken bij een bedrijfsongeval. In 10 tot 30 procent van de bedrijfsongevallen is verslaving aan de orde. Alcohol en drugs kunnen nog lang nawerken. Als een werknemer onder invloed bijvoorbeeld machines bedient of aan het verkeer deelneemt heeft dit direct gevolgen voor de veiligheid.
Productiviteitsverlies
Vaak hebben werknemers door hun verslaving een verminderde productiviteit van 20%. Zowel in kwaliteit als kwantiteit. Ze maken meer fouten en verzetten minder werk.
Lees ook: OR speelt sleutelrol bij veiligheid
Geef een antwoord