Constructieve communicatie tussen OR en bestuurder bevordert het functioneren van een organisatie, ook in financiële zin. Maar communicatie is pas constructief wanneer beide partijen het ook als zodanig ervaren. Waar moet je op letten?
Een ondernemingsraad van nu is een serieuze gesprekspartner van de bestuurder en levert een directe bijdrage aan het succes van de organisatie. Daarom is het van groot belang dat een OR een goede relatie opbouwt met de bestuurder. Dit is de basis voor constructieve communicatie.
Weet waar je over praat
Als een ondernemingsraad een serieuze gesprekspartner wil zijn van de bestuurder en op een constructieve manier wil communiceren, moet hij verstand van zaken hebben en weten waar hij over praat. Op die manier staat hij op gelijke voet met de bestuurder. Het betekent dat de OR zijn verantwoordelijkheden kent, goed getraind is en in staat is zich inhoudelijk te verdiepen in de onderwerpen die op zijn agenda komen.
Dat vraagt om een open mind van OR-leden. Maar ook breed kunnen denken, buiten de platgetreden paden. Als de OR een serieuze sparringpartner wil zijn moet hij een duidelijke visie ontwikkelen, strategisch kunnen denken, keuzes durven maken en vooral ook gevolgen kunnen overzien.
Kwaliteit van communiceren
Een ondernemingsraad weet wat er mogelijk is of nodig is om zich op een professionele manier te positioneren. Hij heeft daarbij voortdurend aandacht voor de ontwikkeling van de kwaliteit van het overleg met de bestuurder. Dat betekent kwaliteit leveren in de inhoudelijke discussie, maar ook aandacht hebben voor de ontwikkeling van de relatie met de bestuurder. Dus: open, eerlijke communicatie, over en weer en heldere afspraken maken.
Maar voordat je in de inhoud duikt is het belangrijk om met elkaar af te spreken hoe je ‘het spel speelt’. De WOR is de leidraad. Als je een goede kwaliteit van communiceren wilt bereiken, maak dan concrete werkafspraken en verdiep je in de standpunten en belangen van de bestuurder. Daarnaast is het belangrijk om uit te spreken wat je van de bestuurder verwacht.
Werkafspraken
Als een bestuurder er bijvoorbeeld van uitgaat dat de OR een advies binnen een week klaar heeft, terwijl de OR ervan uitgaat dat er zes weken nodig zijn, kunnen fricties ontstaan die leiden tot een welles nietes-discussie op de inhoud. Maak dus duidelijke werkafspraken met de bestuurder en spreek met hem af waarover hij met de OR moet communiceren en hoe.
Open vragen stellen
Als je open vragen stelt verhoog je de slagingskans op een goed gesprek aanzienlijk en het geeft de bestuurder het gevoel dat je hem serieus neemt.
Valkuilen
Een goede relatie hebben wil helemaal niet zeggen dat je het altijd met elkaar eens moet zijn. De relatie moet wel gebaseerd zijn op wederzijds respect en vertrouwen. Maar bestuurders weten precies hoe ze mensen moeten beïnvloeden en kiezen soms het liefst de weg van de minste weerstand. Als je met de bestuurder spreekt, spreek dan vooral namens het medezeggenschapsorgaan en niet namens jezelf. Laat je niet verleiden tot uitspraken waar je later spijt van hebt.
De meningen van de OR en de bestuurder mogen en kunnen op de inhoud ver uit elkaar liggen, als kennis, beelden en verwachtingen tijdens het overleg maar overeenkomen. Wanneer vanzelfsprekendheden en verwachtingen onuitgesproken blijven, kunnen ze erg storend werken tijdens het overleg met de bestuurder.”
Lees ook: Zinvol overleg tussen OR en bestuurder
Geef een antwoord