Dit zinnetje duikt steeds weer op in het hoofd van de OR secretaris. Zijn moeder riep dat altijd als “gelukkig” de gewone werkweek na de grote vakantie aanbrak en alle kinderen de deur weer uit waren
Dat gevoel van lang geleden bekruipt hem nu weer regelmatig. En om in deze symboliek te blijven: de wasmand van de OR zit aardig vol. Tegelijkertijd vinden veel OR leden dat er de afgelopen maanden wel erg veel tijd in het adviestraject is gaan zitten. Met als gevolg dat de OR bijna nooit meer compleet vergadert en de motivatie soms ver te zoeken is..
Een intensief, energie en emoties opslurpend adviestraject trekt een wissel op de gehele Ondernemingsraad. Meer dan eens groeit hierbij een verschil tussen het DB en de “gewone” leden. Voor een DB hoort het er min of meer bij om extra te vergaderen en op verschillende strategische invalshoeken te puzzelen. En het meedenken op managementniveau is dan net dat extra wat het OR werk aantrekkelijk maakt.
Maar voor de leden die niet direct betrokken zijn bij het adviesproces en al moeite hebben om hun dagelijkse werk voor elkaar te krijgen dreigt de OR dan juist op afstand te raken. En als dat waarvoor zij zich in de OR hard willen maken maar op de “to do” lijst blijft staan dan gaat het snel bergafwaarts met de motivatie. Met als gevaar dat het OR werk maar op een paar schouders terecht komt, er tal van onderlinge verwijten groeien, OR leden afhaken en er van het “gewone” OR werk weinig terecht komt. In korte tijd verliest de OR dan aan de daadkracht die juist in een periode van een veranderende organisatie hard nodig is.
Wat te doen?
- Organiseer als DB een ronde individuele gesprekken met OR leden. Hoe hebben zij de afgelopen periode ervaren? Vraag eveneens wat men in deze zittingsperiode nog aan de orde wil hebben.
- Loop de OR commissies en werkgroepen na. Zijn ze nog aan het werk, klopt hun doelstelling nog, moet er nieuw leven in geblazen worden? Zijn alle leden nog gemotiveerd of heeft men de wens om eens te wisselen?
- Plan een “werkdag” als gehele ondernemingsraad met externe commissieleden en loop gezamenlijk alle actielijsten, or en ov agenda’s na. Wat is er blijven liggen, verdient meer prioriteit, kan geschrapt worden? Nodig eventueel ook de HR-manager en bestuurder uit. Maak gezamenlijk een overzicht en het wassen kan beginnen.
Lees: de vorige blog van Tineke ‘Onrust op de werkvloer’
Geef een antwoord