Na ING, ontslaat ook Nationale Nederlanden(NN) uitzendkrachten om te voorkomen dat deze na 1 juli aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een interne memo.
Uitzendkrachten bij Nationale-Nederlanden zeggen tegen het dagblad dat hun contract niet wordt verlengd om te voorkomen dat ze een vaste baan krijgen. ‘Ons was beloofd dat we langer konden blijven dan eigenlijk mocht, als we tussentijds overstapten naar een ander uitzendbureau’, zegt een uitzendkracht.
De verzekeraar zegt in een reactie dat ze het ontslaan van uitzendkrachten overlaat aan de uitzendbureaus. Alleen als die een uitzendkracht uiteindelijk zelf in dienst nemen kan deze bij Nationale-Nederlanden doorwerken, zegt een woordvoerster van de verzekeraar. ‘Als we iemand heel graag willen houden, dan nemen we iemand natuurlijk zelf in vaste dienst.’
Volgens de vakbond CNV is dit een smoes en verschuilt Nationale Nederlanden zich achter de uitzendbureaus. ‘Nationale-Nederlanden bepaalt wie en op welke voorwaarden voor het bedrijf werkt. Na vijf jaar moet je toch vaststellen dat het om structureel werk gaat. Daar hoort gewoon een vast contract bij. Uitzendwerk is voor piek en ziek,’ aldus bestuurder Henry Stroek.
Transitievergoeding
Vanaf 1 juli treedt het tweede deel van de Wet Werk en Zekerheid in werking. De nieuwe ontslagvergoeding, de transitievergoeding, maakt hier deel vanuit. Werknemers hebben hier recht op na een tijdelijk dienstverband van twee jaar.
Eerder deze maand meldde de Volkskrant al dat ING uitzendkrachten ontslaat om de nieuwe ontslagvergoeding te ontduiken. De bank heeft inmiddels aangegeven dat ze driehonderd uitzendkrachten gaan compenseren voor de misgelopen ontslagvergoeding.
Vakbond CNV is een meldpunt begonnen voor werknemers die te maken krijgen met misstanden als gevolg van WWZ. Er zijn al tweehonderd klachten binnen, volgens de bond. ‘We vrezen dat voorbeelden als ING, de vleessector en de Belastingdienst het topje van de ijsberg zijn. Dit strookt niet met de intentie van de wet en de afspraken die in het sociaal akkoord met de werkgevers zijn gemaakt’, zegt Arend van Wijngaarden van het CNV.
Bron: Volkskrant
Lees ook:
Overgangsregeling transitievergoeding
Geef een antwoord