Jongerenorganisaties willen af van de huidige medezeggenschapsregels in het bedrijfsleven. Volgens CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals en AWVN Young HR kunnen veel jongeren nu niet meepraten in de ondernemingsraad van bedrijven.
Jonge werknemers worden nu door de Wet op de ondernemingsraden (WOR) vaak uitgesloten om zichzelf verkiesbaar te stellen en ze mogen in het eerste halfjaar überhaupt niet stemmen, zeggen de organisaties. De wet moet op de schop en er moet worden geïnvesteerd in het betrekken van jongeren bij medezeggenschap, vinden ze. “Jongeren willen wel degelijk hun stem laten horen”, stelt een woordvoerder van VCP Young Professionals dinsdag. “Ondernemingsraden moeten regelingen in overleg met het hele personeel kunnen vaststellen.”
De jongerenorganisaties zien hierbij ook een belangrijke rol weggelegd voor de Sociaal-Economische Raad. Die zou, als aanjager van medezeggenschap het belang van ondernemingsraden bij jongeren meer onder de aandacht kunnen brengen en het onderwerp bespreekbaar kunnen maken in het Nederlandse polderoverleg.
TIP! Meepraten over vernieuwing van de medezeggenschap? Schrijf je in voor het congres Medezeggenschap 2020
Welja, gooi het kind vooral met het badwater weg en vergroot de kloof tussen oudere en jongere werknemers.. Volgens de wet mag niemand het eerste half jaar kiezen. Maar diezelfde wet geeft voldoende instrumenten om die termijnen te veranderen in het reglement. Ik denk dat we de zaak aan de voorkant moeten aanpakken: stop met lijdzaam te accepteren dat tijdelijke en flex-contracten er nou eenmaal bij horen. Als veel meer mensen dan nu gewoon weer een contract voor onbepaalde tijd krijgen (en met de WWZ zou dat eigenlijk moeten) dan voelen veel meer mensen zich ook veel meer betrokken. Als je ergens twee maanden werkt, is de kans bijzonder klein dat je je druk maakt over overkoepelende beleidskwesties.
Of je nou jong bent of oud.