Elk persoon is verschillend, iedereen reageert en gedraagt zich anders en dat is ook niet heel gek. Ook elke ondernemingsraad krijgt hier mee te maken: verschillende mensen binnen een groep. De communicatie kan hierdoor flink stroef verlopen. Volgens Koen Zonneveld, trainer breinvoorkeuren, heeft dit allemaal te maken met de verschillende breinvoorkeuren van een mens.
Wanneer je wil dat de communicatie met jou als OR-lid en de bestuurder beter verloopt, moet er volgens Zonneveld gekeken worden naar hoe je van nature communiceert en ook hoe de ander dat doet, in dit geval de bestuurder. Sommige bestuurders zijn gefocust op resultaten en zijn minder mens gericht. Sommige OR-leden zijn juist van nature heel erg mensgericht. Alleen hierdoor kunnen al verschillende conflicten ontstaan in de communicatie.
Wanneer de bestuurder niet mensgericht is, zal hij niet gecharmeerd zijn van zinnen als ‘Laten we samen de handen ineen slaan’ of ‘We moeten voor elkaar zorgen’. Een andere bestuurder houdt zich graag bezig met de toekomst, bekijkt alles in grote lijnen. Het communiceert niet lekker als je dan als OR-lid vooral focust op details en steeds wijst op de WOR. Met woorden als ‘globaal gezien’, ’toekomstvisie’, ‘risico’s durven nemen’ heb je wel een klik met zo’n bestuurder, besluit Zonneveld.
Sectoren
Per sector zie je ook vaak verschillen in breinvoorkeuren. Sommige personen letten veel op details en sommige denken in feitelijke resultaten. In de zorg heb je bijvoorbeeld vaak mensgerichte personen, terwijl je in de boekhouding vaak mensen hebt met een andere breinvoorkeur. Probeer daar binnen de ondernemingsraad rekening mee te houden. Realiseer je dat niet iedereen denkt zoals jij dat doet.
Wanneer je weet wat voor breinvoorkeuren de bestuurder heeft en je hier op inspeelt in de communicatie, is de kans groter dat een voorstel goedgekeurd wordt. Garantie geeft Zonneveld hierop uiteraard niet, maar de communicatie kan een flink stuk verbeterd worden volgens hem.
Geef een antwoord