Een ondernemingsraad heeft recht op alle informatie die nodig is om goed te functioneren. Voor elkaar krijgen dat de bestuurder deze wettelijke plicht op tijd en zo volledig mogelijk nakomt valt in de praktijk niet mee.
Schroom niet
Bij veel organisaties heerst het beeld dat de OR ‘zeurt’ bij het vragen om informatie. Het is zogezegd toch wel een boel werk is om gegevens te verstrekken. Heeft de ondernemingsraad dat nu echt nodig?
Schroom niet om te verwijzen naar de verschillende WOR-rechten en de taken van de OR, die nu eenmaal vereisen dat er actuele informatie verstrekt wordt. Verwijs bijvoorbeeld naar de toeziende taak op de juiste uitvoering van wet- en regelgeving en het tegengaan van discriminatie. Op basis daarvan kan de bestuurder verplicht worden om informatie te verstrekken over ‘gevoelige’ onderwerpen als vergrijzing van het personeel, aannamebeleid, werkdruk en andere sociale informatie. Dit geldt ook voor arbeidsvoorwaardelijke afspraken en beloningsverhoudingen.
Heel belangrijk: op basis van artikel 25.3 heeft de OR bij een adviesaanvraag recht op informatie met betrekking tot de personele gevolgen van het voorgenomen besluit en de naar aanleiding daarvan voorgenomen maatregelen. Die informatie is nodig om in een adviestraject invloed te verwerven en uit te oefenen. Hieraan vasthouden scherpt de bestuurder in het concretiseren van het voorgenomen besluit.
Gebruik de WOR
Maak een overzicht van welke informatie wanneer wettelijk verwacht wordt en leg dat voor aan de bestuurder. Vergeet aan het begin van de zittingsperiode bijvoorbeeld niet de informatie over de juridische en organisatorische aspecten en de internationale positionering. Verplicht is minimaal tweemaal per jaar informatie over de werkzaamheden en financiële resultaten (mag mondeling) en minimaal een keer per jaar sociale informatie. Plan dit in de overlegagenda!
Wees alert
Wees alert op het tijdig vragen van informatie. En neem niet te snel een besluit als OR, geef niet toe aan druk. Achteraf roepen dat de OR meer informatie nodig had, wordt in de jurisprudentie meer dan eens als falen beschouwd. De OR verspeelt dan zijn rechten.
Vraag door
Informatie in het Engels, grote hoeveelheden cijfers, vijftig sheets achter elkaar: het komt allemaal voor. Stuur dit als OR terug met het verzoek dit om te zetten in begrijpelijke stof. Te veel informatie kan ook een managementstrategie zijn, zorg dat de ondernemingsraad daar niet in verdrinkt maar dring aan op de hoofdlijnen en een toelichting. En wees duidelijk over het recht van de OR op advies of instemming. Alleen informeren is niet voldoende.
Ga zelf op zoek
De bestuurder is niet de enige met informatie. De ondernemingsraad kan ook zelf op onderzoek uitgaan. Breng de interne netwerken in kaart en weet zo wie waar meer over weet. Extern kunnen bonden en deskundigen benaderd worden. Los daarvan biedt internet veel mogelijkheden.
Voorkom een impasse
Soms blijft de OR hameren op meer informatie en wordt de besluitvorming uitgesteld. In de impasse die dan ontstaat kan de bestuurder beslissen toch door te gaan omdat er aan de informatieplicht is voldaan. Een mogelijke oplossing is om in de tekst van het advies of de instemming een zin op te nemen in de geest dat het OR-besluit genomen is op basis van de verstrekte informatie. Mocht later blijken dat er toch meer gegevens bekend waren, dan staat de OR sterk.
Geef een antwoord