Medezeggenschapsorganen op universiteiten hebben te weinig echte inspraak. Daarom zijn studenten er nauwelijks in geïnteresseerd. Nog geen 30 procent van de studenten bracht dit collegejaar zijn stem uit, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Dat is opmerkelijk omdat er in 2015, tijdens de bezetting van twee gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, een sterke roep klonk voor meer democratie in de academische wereld.
Medezeggenschapsorganen
De Landelijke Studenten Vakbond denkt dat de interesse van studenten afneemt doordat de medezeggenschapsorganen weinig in de melk te brokkelen hebben. Daar wil Bussemaker nou net wat aan veranderen, met de wet voor meer medezeggenschap die ze volgende week verdedigt in de Eerste Kamer. “Studenten krijgen meer invloed op de opleiding. Dan gaat het ergens om. Het moet ook ergens over gaan als je wilt dat mensen gaan stemmen. Dat geldt ook voor de landelijke politiek.”
Cultuur en gedrag
Bussemaker gaat ook praten met de studenten. Ze wil niet alleen dat de wet verandert, maar dat cultuur en gedrag ook echt anders worden. De studentenbonden moeten daarin volgens Bussemaker een voortrekkersrol nemen.
Geef een antwoord