De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) vertelt niet de waarheid wanneer zij stelt dat een onbekend aantal anonieme klokkenluiders meldingen heeft gedaan over de gang van zaken in de organisatie. Het is precies bekend wie er heeft geklaagd.
Dat schrijft Letty Demmers, vertrouwenspersoon en voorzitter van een onderzoekscommissie die de meldingen van klokkenluiders bij VRZ onder de loep heeft genomen. VRZ ligt onder vuur omdat meerdere klokkenluiders melding hebben gedaan van vriendjespolitiek en twijfelachtig financieel beleid. Ook zou de ondernemingsraad buiten spel zijn gezet.
Lees ook: Klokkenluiders nemen veiligheidsregio op de korrel
Brief dagelijks bestuur bevat onjuistheden en insinuaties
Demmers reageert furieus op een brief die het dagelijks bestuur van VRZ naar de medewerkers schreef. “Met mijn zorgen, bij herhaling toch zeer duidelijk geuit, is wel erg weinig gedaan. Bovendien bevatten de brieven onjuistheden en insinuaties over mijn optreden en dat van Jan Huisman als Commissie Demmers en van mijn werk als vertrouwenspersoon.”
Met mijn zorgen, bij herhaling
toch zeer duidelijk geuit,
is erg weinig gedaan
Melders zijn eerlijke betrokken mensen
In de brief aan de medewerkers rept het dagelijks bestuur van een ‘niet bekend aantal melders dat eind vorig jaar bij een van de bestuurders van VRZ een melding heeft gedaan over de leiderschapsstijl en/of de wijze van hanteren van financiële bevoegdheden en/of het declaratiegedrag van Gerrie’. Gerrie Ruijs is de directeur van VRZ.
Volgens Demmers is deze bewering pertinent onjuist. “U geeft aan dat het gaat om een niet bekend aantal melders. lk heb u per brief van 8 juni laten weten dat het op dat moment om 10 melders ging, in mijn brief van 15 juni staat dat er zich weer twee medewerkers hebben gemeld. U bent dus bekend met het getal van 12 melders/klokkenluiders. Stuk voor stuk betrokken en eerlijke mensen die staan voor hun taak en die de moed hadden hun zorgen om te zetten in een melding. Deze melders hebben helemaal niet anoniem gemeld zoals u stelt, maar met naam, toenaam en adres. Medewerkers hebben de voorzitter DB/AB in januari 2016 bij herhaling aangeboden om in een persoonlijk gesprek melding te doen van misstanden, maar de voorzitter is daar n¡et op ingegaan.”
Medewerkers hebben bij herhaling
aangeboden om in een persoonlijk
gesprek melding te doen van misstanden
Onderzoeksrapport op tijd ingeleverd
Ook is Demmers niet te spreken over het feit dat het dagelijks bestuur zegt dat de resultaten van het onderzoek op zich hebben laten wachten. “Onjuist. De planning was dat de onderzoeksrapporten in de tweede week rran maart aan het DB zouden worden aangeleverd. De Commissie Demmers heeft op 10 maart haar rapport aan het DB overhandigd en u hebt daar toen ook kennis van genomen.”
En daarmee is Demmers nog niet klaar. Ze hekelt het feit dat een lijst met ‘financiële verwonderpunten’ in de brief van het db is teruggebracht tot het declaratiegedrag van de directeur. Het financiële rapport van Ernst & Young heeft ze nog altijd niet ontvangen.
De rollen van hoofd brandweerzorg a.i.
en van onafhankelijk onderzoeker
zijn onverenigbaar
Nieuw onderzoek traineert de zaken
Ook het feit dat er nu opnieuw een onderzoek naar de organisatie is aangekondigd, kan niet op haar instemming rekenen. Dit riekt volgens Demmers naar pogingen om de kwestie verder te traineren.
Ze vindt Elie van Strien, oud-commandant van de Brandweer Amsterdam-Amstelland, op zich wel de juiste achtergrond heeft om een dergelijk onderzoek uit te voeren, maar dit vraagt wel om een onafhankelijke positie. En daar is geen sprake van nu Van Strien ook de taken van de zieke manager brandweer tijdelijk overneemt. Demmers: “De twee rollen van hoofd brandweerzorg a.i. – zijnde rechterhand en ondergeschikte van de directeur – en van onafhankelijk onderzoeker zijn echter onverenigbaar. Deze constructie wekt geen vertrouwen.”
Toch directiewisseling in veiligheidsregio
Geschrokken door de maatschappelijke onrust heeft het bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland inmiddels besloten een nieuwe directeur aan te trekken en een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Volgens het bestuur “geven diverse signalen, waaronder het rapport van de Commissie Demmers en het accountantsonderzoek, hiervoor een aantal belangrijke aandachtpunten. Zo willen we alle feiten en omstandigheden boven water halen rondom de meldingen van medewerkers. Ook kijken we naar cultuur, structuur, managementstijl, governance, enzovoort.”
Geef een antwoord