In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Asscher weten te willen kijken naar de medezeggenschapsrechten van flexwerkers. Op dit moment worden zij nog niet genoeg betrokken bij medezeggenschap, maar dat zou anders kunnen.
Op dit moment worden mensen met een uitzendcontract pas nadat zij 24 maanden binnen een organisatie werken, gezien als werkzaam persoon, blijkt uit de brief van de Vaste Kamercommissie. Met de daarbij geldende termijnen voor passief en actief kiesrecht voor de OR, kunnen met name (jonge) flexwerkers hun stem niet laten horen. Asscher wil daarom kijken naar een oplossing om deze termijnen te reduceren zodat flexwerkers meer medezeggenschapsrechten krijgen.
Nadeel
In de Kamerbrief benoemt Asscher een nadeel van het reduceren van de wettelijke termijnen. Namelijk dat het ‘afdwingen’ van betrokkenheid bij medezeggenschap tot ‘verplichte nummers’ kan leiden. Volgens Asscher moet goede medezeggenschap uit zichzelf ontstaan en niet door verplichting.
Scholing
Ook merkt Asscher in zijn brief op dat de scholingsrechten nog steeds niet optimaal benut worden. Volgens hem zijn OR-leden die goede scholing hebben gehad, weerbaarder en effectiever in hun werk. Asscher heeft de Kamer toegezegd het onderzoek dat de SER dit jaar houdt naar de stand van zaken over scholing, te overhandigen aan de Tweede Kamer.
Bron: Rijksoverheid
Geef een antwoord