Sollicitanten uit etnische minderheden hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt dan autochtonen. Anoniem solliciteren kan uitkomst bieden, maar noch de sollicitant, noch de werkgever loopt er warm voor.
Er zijn verschillende redenen waarom ondernemingsraden zich bezig houden met sollicitanten in de organisatie. Ten eerste omdat het aanstellings-, ontslag- en bevorderingsbeleid onder het instemmingsrecht van de or vallen (WOR art 27, lid 1). Maar ook omdat artikel 28 van de WOR de ondernemingsraad opdraagt te waken tegen discriminatie in de onderneming. De or moet onder andere de inschakeling van gehandicapten en minderheden in de organisatie bevorderen.
Op WOR in de praktijk vind je alles wat je moet weten over het instemmingsrecht
Discriminatie tegengaan
Er wordt al jaren geëxperimenteerd met anoniem solliciteren. Dit jaar hield de gemeente Den Haag een proef voor vacatures in de functieschalen 10 tot en met 14. Sollicitanten schreven gewoon hun brief, maar bij binnenkomst werden naam, geboorteplaats en –land onleesbaar gemaakt voor de eerste beoordeling. De gemeente wilde zo discriminatie op basis van afkomst tegengaan.
Resultaat Den Haag hoopvol
Vacaturesite Indeed hield de resultaten van de Haagse proef tegen de uitkomsten van eigen onderzoek. Hoewel de uitkomsten in Den Haag hoopvol lijken, komt Indeed toch tot de conclusie dat de meeste organisaties én sollicitanten nog niet klaar zijn voor anoniem solliciteren.
In het eerste kwartaal van dit jaar telde de gemeente Den Haag 19 vacatures in de schalen 10 tot 14. Hierop reageerden 630 sollicitanten waarvan 31 procent met een biculturele achtergrond. In de periode vóór de proef had maar 18 procent van de sollicitanten een biculturele achtergrond.
Anonieme sollicitaties geweigerd
Indeed ondervroeg in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier 619 sollicitanten en 318 hr-managers. Slechts 15 procent van de sollicitanten wil anoniem op een vacature reageren en niet meer dan 16 procent van de HR-managers verwelkomt een anonieme sollicitatie.
Angst voor gesjoemel
Anonieme sollicitaties worden om verschillende redenen geweigerd. Werkgevers willen bijvoorbeeld kunnen beoordelen of een sollicitant in het team past (41 procent) of willen direct zien met wie ze te maken hebben (27 procent). Daarnaast denkt 12 procent van de ondervraagde werkgevers dat met een anonieme sollicitatie kan worden gesjoemeld. Zo’n 11 procent van de werkgevers geeft aan te vertrouwen op intuïtie en ervaring bij het beoordelen van sollicitaties. Dat kan volgens hen alleen op basis van achtergrondinformatie over de sollicitant.
TIP! Persoonsgegevens zijn privacygevoelig en kwetsbaar. Leer alles over medezeggenschap in privacyverband tijdens de OR informatie Workshopdagen
Geef een antwoord