Elke organisatie is verplicht een preventiemedewerker aan te stellen. Een bestuurder moet wel de juiste persoon hiervoor uitkiezen. De ondernemingsraad krijgt instemmingsrecht over de aanstelling.
Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd. De VVD zag helemaal niets in de uitbreiding van het instemmingsrecht. Volgens de regeringspartij is het voldoende dat in de wet is vastgelegd dat elke organisatie een preventiemedewerker moet hebben. “Dat de benoeming van de persoon van de preventiemedewerker moet gebeuren met instemming van de ondernemingsraad voegt niets toe, het verbetert de preventie niet. Het leidt alleen maar tot een onnodige belasting van organisaties”, aldus VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn.
Op WOR in de praktijk vind je alles wat je moet weten over het instemmingsrecht
Betrokkenheid vergroten
Het amendement van Schut-Welkzijn werd echter verworpen door een meerderheid van de Kamerleden tijdens de stemming over wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet. Met de wijziging wil het kabinet de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de preventie en de arbodienstverlening in organisaties vergroten.
Preventiemedewerker en or
De drie wettelijke taken van een preventiemedewerker zijn:
- Het (mede) opstellen en uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
- Het adviseren en nauw samenwerken met de ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
- Deze maatregelen (mede) uitvoeren.
Vervangende instemming
Het kabinet kiest er bewust voor om de or een instemmingsrecht te geven en geen overeenstemming te verlangen bij de benoeming van de preventiemedewerker. Dit omdat de werkgever bij overeenstemming geen vervangende instemming kan vragen aan de kantonrechter. Daardoor zou er, als werkgever en medezeggenschapsorgaan het niet eens worden, geen preventiemedewerker worden gekozen.
Sterkste medezeggenschapsrecht
Ook het voorstel van de Raad van State om op dit punt een adviesrecht in plaats van een instemmingsrecht op te nemen, neemt de regering niet over. Zij wil het sterkste medezeggenschapsrecht toekennen vanwege het belang van de preventiemedewerker.
Besluiten over arbeidsomstandigheden
De ondernemingsraad heeft al een grote rol als het gaat om gezond en veilig werken. Besluiten over de arbeidsomstandigheden vallen onder het instemmingsrecht en zullen dus altijd goedkeuring moeten krijgen van de ondernemingsraad (of personeelsvertegenwoordiging). Het gaat hier bijvoorbeeld om:
- het opzetten en uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie;
- het opstellen en uitvoeren van het Plan van Aanpak;
- het kiezen van een arbodienstverlener en het mede vormgeven van de inhoud van het contract.
Meer weten? Tijdens de VGWM-dag op 16 maart praten experts je in één dag helemaal bij over de wijzigingen van de Arbowet en andere belangrijke VGWM-onderwerpen. Klik hier voor meer informatie
Geef een antwoord