De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met een wijziging op de Arbowet. Als de wet ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd heeft de ondernemingsraad vanaf 2017 instemmingsrecht bij het aanstellen van een preventiemedewerker.
Door de wijziging van de Arbowet wordt de adviserende rol van de bedrijfsarts en de verantwoordelijkheid van de werkgever wettelijk vastgelegd. Arbodienstverlener en werkgever moeten een basiscontract opstellen, waar zij zich beiden aan dienen te houden. De werkgever moet er voor zorgen dat risicoinventarisatie en –evaluatie getoetst wordt, deskundige begeleiding bij (beroeps)ziekte aanbieden en zorgdragen voor een (periodiek) arbeidsgezondheidskundig onderzoek. Ook wordt de werkgever, indien relevant, verplicht tot het verrichten van wettelijk verplichte aanstellingskeuringen.
Vragen aan de bedrijfsarts
Elke werknemer krijgt bovendien de mogelijkheid om gezondheidsvragen aan de bedrijfsarts te stellen. Als een medewerker het niet eens met een oordeel van de bedrijfsarts heeft hij of zij de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen. Momenteel heeft driekwart van de werknemers toegang tot een bedrijfsarts.
Attentie OR!
De nieuwe wet voorziet in een stevigere rol voor de medezeggenschap. Zonder instemming van de OR kan er geen preventiemedewerker worden aangewezen. Het basiscontract biedt de OR een uitgelezen mogelijkheid om te controleren of de werkgever zich wel aan de afspraken houdt en of er wel voldoende aandacht is voor preventie. Bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer is er bovendien een amendement goedgekeurd dat regelt dat de werkgever verplicht is om de bedrijfsarts om advies te vragen over preventief arbeidsomstandighedenbeleid.
Geef een antwoord