Het succes van een organisatie hangt sterk af van de tevredenheid en met name van de betrokkenheid van de medewerkers. Het is dus van groot belang om hierin te investeren. Maar veel organisaties en or’s laten hier
nog een belangrijke kans op meer succes liggen.
In een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) worden allerlei aspecten van het werk onderzocht: arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, werkdruk, samenwerking en stijl van leidinggeven.
Tevredenheid staat nog centraal
De ‘T’ van MTO geeft aan dat de arbeidstevredenheid vaak nog steeds centraal staat. Maar inzichten op dit vlak veranderen. Waar eerder werd gezegd dat een tevreden werknemer een productieve werknemer is, ziet men de laatste jaren in dat betrokken medewerkers meer bijdragen aan de organisatie.
De mate van tevredenheid geeft aan in hoeverre de organisatie voldoet aan de verwachtingen van de medewerker. De mate van betrokkenheid geeft aan in hoeverre een medewerker de organisatie iets teruggeeft.
WOR geeft or handvatten
Artikel 2 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft al voldoende aanleiding om als or betrokken te worden en te zijn bij een MTO. Dit artikel stelt dat een or ingesteld dient te worden in het belang van het goed functioneren van de onderneming.
Maar vooral artikel 27 (instemmingsrecht) en 28 (stimulerende taken) van de WOR benadrukken het belang van betrokkenheid. Denk daarbij aan thema’s als: werkdruk, opleiding, werkoverleg, arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast zou je ook betrokkenheid van de or mogen verwachten bij onderwerpen als: communicatie, stijl van leidinggeven, sfeer, samenwerking, verandertrajecten, et cetera. Allemaal zaken die doorgaans aan de orde komen in een MTO en die zelfs zonder juridische basis als belangrijke aandachtspunten voor de or verondersteld mogen worden. Kortom: voldoende redenen om er mee aan de slag te gaan als or.
Ken jij de rechten en plichten van de ondernemingsraad? De website WOR in de praktijk geeft handen en voeten aan de wet
Pas op voor de valkuilen
Wellicht de grootste valkuil (en zonde) is dat er niets of weinig gedaan wordt met de uitkomsten van het MTO. De kiem van deze valkuil ligt vaak aan de voorkant van het onderzoek; zijn de directie en het management overtuigd van het nut, worden de juiste thema’s aangesneden en de juiste vragen gesteld? Deze valkuil kan een lange doorwerking hebben. Bij een volgend MTO zullen medewerkers zich afvragen of deelname wel zinvol is wanneer zij zich realiseren dat de uitkomsten van het vorige onderzoek niets hebben opgeleverd.
Garandeer anonimiteit
Een tweede valkuil is het niet kunnen of willen garanderen, of erger: het schenden van de anonimiteit. Hierdoor neemt de bereidheid en het responspercentage af, neemt de kans op sociaal wenselijke antwoorden toe en staan het nut en de betrouwbaarheid van het onderzoek zwaar onder druk.
Dit is een samenvatting van het artikel ‘Grijp de kans op betrokkenheid en succes’. Lees het volledige artikel in OR informatie 9/2016
TIP! Hoe ga je om met gevoelige informatie van medewerkers? Leer alles over medezeggenschap in privacyverband tijdens de OR informatie Workshopdagen
Geef een antwoord