Hoge werkdruk in hun reguliere functie en kleinere OR-budgetten als gevolg van de recessie hebben er toe geleid dat OR-leden de afgelopen jaren minder medezeggenschapsscholing hebben gevolgd. Dat blijk uit onderzoek van ITS Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap.
In het rapport wordt geconcludeerd dat hooguit een kwart van de OR-en hun scholingsrecht volledig benut en dat dit aandeel de afgelopen tien jaar kleiner is geworden. Het aandeel OR-en dat hun scholingsrecht volledig benut is afgenomen van 35 procent in 2005, via 25 procent in 2008 naar 18 procent in 2011. Bovendien laten de jaarverslagen van het GBIO zien dat het aantal door het GBIO meegefinancierde dagdelen OR-scholing in de periode 2005-2011 afneemt van 43.000 naar 37.000
Een belangrijke reden om het onderzoek uit te voeren was het opheffen van het GBIO eind 2012. De effecten van deze wijzing blijken beperkt. Bij 1 op de 5 OR-en blijkt de financiële ruimte voor scholing in 2014/2015 duidelijk kleiner te zijn dan in 2011/2012, en meestal geven de desbetreffende OR-en aan dat de opheffing van het GBIO hierbij een (duidelijke) rol speelt. Toch geven de meeste OR-en aan dat de opheffing van GBIO geen rol heeft gespeeld bij de afname van de hoeveelheid scholing. Bij 13 procent, dus bij 1 op de 8 OR-en, blijkt de opheffing van het GBIO wel van invloed op de scholingsconsumptie.
Twee andere factoren die het benutten van het scholingsrecht verhinderen zijn de recessie en de hoge werkdruk. OR-leden geven aan dat ze naast hun baan vaak te weinig tijd vrij kunnen maken om medezeggenschapsscholing te volgen. Verder was er de afgelopen jaren, als gevolg van de recessie, niet altijd genoeg ruimte voor scholing en geven OR’en aan de discussie hierover niet altijd te willen aangaan met de bestuurder.
Geef een antwoord