De cor NS is ingesteld voor NS NV, de enige aandeelhouder van NS Groep waarin alle activiteiten zijn ondergebracht. Ook Abellio, qua omzet bijna even groot als de rest, valt onder NS Groep. De cor is echter niet voor Abellio ingesteld.
Bij de aanbestedingsprocedure voor het openbaar vervoer in Limburg door Abellio, zijn onregelmatigheden opgetreden die onder meer hebben geleid tot het aftreden van de ceo van de NS Groep en een strafrechtelijk
onderzoek. Voor de NS Groep is dit reden geweest om wijzigingen aan te brengen in de governance structuur.
De cor is van mening dat hem advies gevraagd moet worden over de wijziging van de governance structuur van Abellio. Omdat NS Groep van mening is dat de cor geen adviesrecht heeft, gaat de cor in beroep bij de Ondernemingskamer.
Ondernemingskamer
De stelling dat de cor niet bevoegd is ten opzichte van de NS Groep verwerpt de OK. De cor is op grond van zijn reglement wel ingesteld bij NV NS, maar uit de feitelijke gang van zaken en de overgelegde stukken blijkt dat de cor feitelijk functioneert als cor van de NS Groep.
Vertrouwen geschaad
Ook de stelling van NS dat er geen sprake is van een aangelegenheid van gemeenschappelijk belang voor de meerderheid van ondernemingen waarvoor de cor is ingesteld en dat er geen sprake is van een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming van NS, wijst de OK af. De gang van zaken rondom de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg heeft het vertrouwen in de NS bij de reizigers, de stakeholders en de medewerkers geschaad.
NS is een aangeslagen bedrijf
De nieuwe ceo heeft in het jaarverslag aangegeven dat er sprake is van een aangeslagen bedrijf. Dat is mede de reden voor NS Groep om de aanbevelingen van een onderzoeksbureau over te nemen. De bestuurlijke verhoudingen tussen NS en Abellio worden aangepast om te komen tot een goede balans tussen het sturen op afstand en de beheersing van risico’s door het nemen van passende governance, risk- en compliance-maatregelen.
Integriteitsrisico’s minimaliseren
De OK concludeert dat het besluit er toe strekt de verhouding tussen NS Groep en haar dochter opnieuw vorm te geven om integriteitsrisico’s te minimaliseren en het vertrouwen te herwinnen en de grip van de NS Groep door middel van uiteenlopende maatregelen te versterken. Het besluit reikt dus veel verder dan eventueel de gemeenschappelijke belangen van een beperkt aantal bedrijfsonderdelen van NS Groep, al dan niet vertegenwoordigd in de cor.
De OK is dan ook van mening dat het besluit tot wijziging van de governancestructuur als een besluit tot een belangrijke wijziging van de organisatie in de verdeling van de bevoegdheden moet worden gezien.
Commentaar
In deze beschikking geeft de OK aan dat maatregelen die gericht zijn op een grote dochteronderneming, waarvoor de cor niet is ingesteld, toch een zo grote impact kunnen hebben op het hele concern, dat daarover wel aan de cor advies gevraagd moet worden. De juridische vormgeving van het concern is voor de Ondernemingskamer minder doorslaggevend als wel de wijze waarop det ontstane problemen impact hebben binnen de hele groep.
Besluiten met een grote impact
Ook het feit dat de maatregelen worden genomen in het belang van NS Groep als geheel is van belang. Besluiten met een grote impact voor de hele groep, ook al worden die geëffectueerd binnen een deel van de groep waar de cor niet over bevoegd is, kunnen dus toch leiden tot een adviesplichtig besluit.
Gerechtshof Amsterdam (OK), 3 oktober 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:3966
Loe Sprengers is advocaat bij Sprengers Advocaten
Geef een antwoord