Technologische ontwikkelingen zorgen voor ingrijpende veranderingen op de werkvloer. Kan jouw organisatie de ontwikkelingen bijbenen? De SER roept op tot samenwerking.
Op het gebied van ‘een leven lang leren’ scoort Nederland goed, concludeert de SER. Maar de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt kan een spaak in het wiel steken. Flexkrachten zijn gemiddeld genomen minder betrokken en lopen vaak achterstand op in scholing, schrijft de SER in het rapport Mens en technologie: samen aan het werk.
Een leven lang leren
Een leven lang leren is volgens de SER een belangrijk instrument om als werknemer toekomstbestendig te blijven. Naast specifieke beroepsvaardigheden is het belangrijk om algemene vaardigheden op peil te houden, flexibel te zijn en een open leerhouding te hebben.
Tata Steel geeft het voorbeeld
De SER noemt Tata Steel als voorbeeld. De afdelingen productontwikkeling en research werken nauw samen met de medewerkers in de fabriek. Zo ontstaan er verbeterideeën die direct kunnen worden getest in de fabriek. De werknemers worden bijgeschoold in de eigen opleidingsschool van Tata.
Sociale innovatie
Organisaties moeten zich een andere manier van werken eigen maken om de beste resultaten te bereiken met de technologische veranderingen. De SER onderscheidt vier vormen van sociale innovatie:
• Dynamisch managen: door een grotere rol voor de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers krijgen hun motivatie, creativiteit en ondernemerschap meer ruimte.
• Slimmer werken: werknemers krijgen meer ruimte om te doen waar ze goed in zijn en ruimte om te bepalen waar en wanneer ze dat werk het beste kunnen doen.
• Flexibel organiseren: de diversiteit aan kennis en kunde binnen een organisatie wordt beter gebruikt, bijvoorbeeld door multidisciplinaire projectteams.
• Co-creatie: samen met externe partijen wordt gezocht naar nieuwe verdienmodellen.
Een leven lang leren is een belangrijk instrument om
als werknemer toekomstbestendig te blijven
Gevolgen van robotisering nog niet duidelijk
Wat digitalisering en robotisering op de lange termijn betekent voor de arbeidsmarkt, is nog niet duidelijk, erkent de SER. Hoewel sommige deskundigen economische groei, banengroei en een acceptabele verdeling van de welvaart voorspellen, verwachten anderen dat één op de tien banen verdwijnt.
Grotere achterstand
Wat zeker is, is dat de aard van het werk verandert. Dat is vooral nadelig voor de groep middelbaar opgeleiden. Machines en software kunnen dit werk net zo goed of beter doen.
Ook laagopgeleiden zitten in de hoek waar de klappen vallen. Zij zijn al relatief vaak werkloos. Nu wordt hun achterstand verder vergroot door technologische ontwikkelingen.
Re-integratie en duurzame inzetbaarheid
Voor de groepen werknemers die nu al worden getroffen door de overgang naar digitalisering en robotisering, zijn goede sociale voorzieningen nodig. Ook moeten de sociale partners werken aan actief beleid gericht op re-integratie en duurzame inzetbaarheid.
Mogelijke oplossingen
De SER heeft een aantal mogelijke oplossingen voor ogen: scholing, vroegtijdig overleg tussen werkgevers en werknemers en decentrale maatwerkoplossingen voor specifieke sectoren of bedrijven. Ook ziet de SER een rol weggelegd voor regionale adviescentra die werknemers van werk naar werk kunnen begeleiden.
Tip! Wat betekent de flexibilisering voor de ondernemingsraad? Alles over medezeggenschap voor flexwerkers leer je tijdens de cursus De inclusieve or: Alle medewerkers spreken mee
Geef een antwoord