Het beleid om binnen Defensie de diversiteit en de acceptatie te verbeteren van vrouwen, LHB’s (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen) en niet-etnische Nederlanders heeft de afgelopen jaren gefaald. Dat zeggen defensievakbond AFMP en marechausseevereniging Marver naar aanleiding van het rapport ‘Grenzen aan de Eenheid’ van het Sociaal Cultureel Planbureau.
De bonden vinden dat het hoog tijd is voor een nieuw actieplan met concrete doelstellingen. Minister Hennis heeft in de Tweede Kamer meerdere keren betoogd dat er voldoende aandacht was voor specifieke groepen binnen defensie, ‘maar het tegendeel blijkt waar’, zeggen de bonden.
Man, wit, hetero
Het Sociaal Cultuur Planbureau (SCP) stelt in het vrijdag gepresenteerde rapport dat Defensie een groepscultuur kent, waarin mensen zich sterk betrokken voelen bij de organisatie en bij elkaar. Maar die verbondenheid heeft een keerzijde. Medewerkers die zich niet conformeren aan de dominante cultuur van hun eenheid kunnen te maken krijgen met pesten, roddel, uitsluiting en seksuele intimidatie. En medewerkers die afwijken van de norm (mannelijk, wit, hetero) hebben meer moeite om geaccepteerd te worden.
Vrouwen, etnische minderheden en lhb-ers hebben daardoor meer negatieve ervaringen. Toch zijn zij volgens het SCP ‘heel tevreden’ over het werken bij Defensie. Onder het personeel is overigens geen grote steun voor het uitbreiden van de aandelen vrouwen, etnische minderheden en lhb-ers, zeker niet wanneer dat via specifiek beleid gebeurt.
Leidinggevenden
Voorzitter Anne-Marie Snel van FNV-bond AFMP vindt het zorgelijk dat medewerkers volgens het rapport incidenten niet melden uit angst daar later last van te krijgen. ‘Nóg zorgelijker is dat 17 % van de mensen zegt dat leidinggevenden zélf de dader zijn van ongewenst gedrag. Dat maakt het nog moeilijker om zaken aan de orde te stellen.’
Volgens de bond is nu 9 procent van de militairen vrouw. LHB’s en medewerkers met een niet-Nederlandse achtergrond zijn flink in de minderheid. Van deze groepen zijn volgens de bond geen aantallen bekend omdat dit niet wordt geregistreerd.
Cultuurverandering
Overheidsorganisaties dienen een afspiegeling te zijn van de samenleving, zeggen AFMP en Marver. ‘Dan moet Defensie er wel voor zorgen dat iedereen zich veilig voelt en dat ongewenst gedrag wordt tegengegaan en aangepakt. Dat vraagt om een cultuurverandering. Om te beginnen bij leidinggevenden.’
De minister en Defensie behoren nu in de ogen van de bonden veel concretere doelstellingen te formuleren dan in het verleden. ‘Leidinggevenden moeten binnen de hele personeels-keten aandacht hebben voor diversiteit, ongewenst gedrag en cultuurverandering.’
Donderdag dienden 13 militairen en ex-militairen een klacht in tegen Defensie omdat ze genoeg hebben van ‘seksistische opmerkingen en discriminerende grappen’.
Bronnen: SCP, AFMP, rapport Grenzen aan de Eenheid
Geef een antwoord