De wijziging van de Arbowet is ook door de Eerste Kamer aanvaard. In de nieuwe situatie krijgt de ondernemingsraad instemmingsrecht op de aanstelling van de preventiemedewerker.
Artikel 13 van de Arbeidsomstandighedenwet kent in de gewijzigde versie een belangrijke rol toe aan de ondernemingsraad als het gaat om de aanstelling van een preventiemedewerker. Een werkgever moet de ondernemingsraad om instemming vragen voor de keuze van deze ‘deskundige werknemer’.
Rol preventiemedewerker
Dit onderstreept het belang van de preventiemedewerker binnen de organisatie. De drie wettelijke taken van een preventiemedewerker zijn:
- Het (mede) opstellen en uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
- Het adviseren en nauw samenwerken met de ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
- Deze maatregelen (mede) uitvoeren.
Lees ook Or krijgt instemmingsrecht preventiemedewerker
Instemmingsrecht vraagt om duidelijke motivatie
Er zijn geen wettelijke eisen voor een preventiemedewerker. Elke organisatie kent zijn eigen risico’s en stelt dus andere eisen aan de deskundigheid van de preventiemedewerker. Door de ondernemingsraad instemmingsrecht te geven, zorgt de wetgever ervoor dat de bestuurder duidelijk moet motiveren op welke wijze de functie binnen de eigen organisatie wordt ingevuld.
Elke organisatie kent zijn eigen risico’s en stelt dus andere
eisen aan de deskundigheid van de preventiemedewerker
VVD tegen uitbreiding instemmingsrecht
Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer maakte de VVD bezwaar tegen het toekennen van instemmingsrecht aan de ondernemingsraad. Volgens de regeringspartij zou dit de preventie niet verbeteren. Ook in de Eerste Kamer liet de VVD aantekenen dat de partij tegen zou stemmen, wanneer de wetswijziging in stemming zou worden gebracht. Het voorstel is op 24 januari 2017 echter als een hamerstuk afgedaan en niet verder inhoudelijk behandeld.
Werknemer heeft recht op second opinion
Een andere belangrijke wijziging is dat werknemers die het niet eens zijn met de diagnose van de bedrijfsarts, het recht op een second opinion krijgen. Ook hierin krijgt de ondernemingsraad waarschijnlijk een rol. Want wie bepaalt aan welke arts de werknemer om een second opinion kan vragen?
Op WOR in de praktijk vind je alles wat je moet weten over het instemmingsrecht
Werkgever moet basiscontract sluiten
De werkgever moet fspraken over de arbodienstverlening vastleggen in een schriftelijke overeenkomst met de arbodienst of de bedrijfsarts. Dit is het basiscontract arbodienstverlening. Daarin moet staan:
- dat de bedrijfsarts toegang heeft tot elke werkplek;
- op welke manier de arbodienstverlener of bedrijfsarts zijn wettelijke taken kan uitvoeren;
- hoe de toegang tot de bedrijfsarts en het overleg met de preventiemedewerker en or zijn geregeld;
- hoe werknemers gebruik kunnen maken van het recht op second opinion;
- hoe de klachtenprocedures werken;
- hoe de bedrijfsarts omgaat met de meldingsplicht voor beroepsziekten.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op
het basiscontract tussen werkgever en arbodienst
Rol or bij keuze arts voor second opinion
In antwoord op vragen van de D66-fractie in de Eerste Kamer, schrijft minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat in het basiscontractact kan worden vastgelegd welke andere bedrijfsartsen of andere arbodiensten deze second opinion uit kunnen voeren. Door dit contractueel vast te leggen, komt deze selectie onder het instemmingsrecht te vallen. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft namelijk instemmingsrecht op dit basiscontract.
Lees ook:
- Kies de juiste arbodeskundige
- Test je kennis van de RI&E
- RI&E: Zo krijg je zicht op risico’s
- Gezond en veilig werk: wat is het waard?
- Or moet actieve rol spelen bij gezond werken
Tip! Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving? Je leert er alles over tijdens de OR informatie Wetgeving- en Actualiteitendag
Geef een antwoord