Na hevig protest van ondernemingsraad en vakbonden mag het AB Transport Group een vierdaagse werkweek invoeren. Het conflict is opgelost.
Eerder had de ondernemingsraad geweigerd om in te stemmen met het besluit. Toen AB Transport de verplichte vierdaagse werkweek toch invoerde, stapte de ondernemingsraad naar de rechter.
Op WOR in de praktijk vind je alles wat je moet weten over het instemmingsrecht
Grote onrust onder chauffeurs
De verplichte vierdaagse werkweek zou gelden voor de ongeveer zestig chauffeurs van AB Texel Feed Transport Transport. Dit leidde tot grote onrust onder de chauffeurs, zegt Linda Slagter, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “Ze zouden minder uren gaan maken, vaker in het weekend moeten werken en meer gebroken diensten draaien. Het zou de chauffeurs honderden euro’s per maand gaan kosten.”
Rechter geeft or gelijk
In het kort geding dat de ondernemingsraad aanspande tegen de directie, stelde de rechter de ondernemingsraad grotendeels in het gelijk. De rechter oordeelde in januari dat de directie inderdaad onvoldoende overleg had gevoerd met ondernemingsraad en vakbonden (CNV Vakmensen en FNV). Hierop gingen de partijen opnieuw met elkaar om tafel.
Lees ook: Or en bonden strijden tegen vierdaagse werkweek
Zaterdagwerk op basis van vrijwilligheid
Slagter: “De uitkomst is dat de vierdaagse werkweek blijft, maar wel met voldoende garanties voor de chauffeurs. Ze krijgen een urengarantie van 48 uur en draaien maximaal eens per drie weken gebroken diensten, waarbij de extra reiskosten en de reisuren worden vergoed. Ook het vaker werken op zaterdag is van de baan; alleen als een chauffeur dit zelf wil, zullen we het toestaan, puur op basis van vrijwilligheid dus.”
Zo groot mogelijke verdiencapaciteit
Binnen AB Texel Feed Transport werkte een deel van de chauffeurs al volgens het vierdagensysteem. Nu gaat dit voor alle chauffeurs gelden. Tegen vakblad TTM zegt Adriaan Vis, directeur van AB Transport Group, dat AB Transport Group voor een vierdagensysteem heeft gekozen om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent arbeids- en rusttijden en cao, maar ook om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de klanten. “Daarbij is nadrukkelijk bekeken hoe een zo groot mogelijke verdiencapaciteit voor chauffeurs gerealiseerd kon worden.”
Tip! Leer hoe je je doelen kunt bereiken tijdens de opleiding Succesvol onderhandelen met de bestuurder
Geef een antwoord