Het uitbuiten van werknemers en zzp’ers mag dan de kosten laag houden, het maakt je niet populair bij andere werkgevers in de branche. De bouwsector wil daarom een eigen nalevingspolitie die uitbuiters op de huid zit.
Dat meldt het FD. Onderaannemers die structureel en met opzet sociale premies ontduiken via schijnconstructies moeten daar stevig op afgerekend worden, volgens ondernemingen als Dura Vermeer, Heijmans en BAM. Ze willen poortcontroles op de werkplek invoeren en onafhankelijke inspecteurs die via steekproeven personeelsdossiers komen doorlichten.
Lees ook: Bouwbedrijven willen geen zaken doen met uitbuiter
De bouwers hebben koepelorganisatie Bouwend Nederland gevraagd om sectorbrede afspraken te maken over aangescherpte zelfregulering. Vakbonden als FNV en CNV reageerden tegen de krant voorzichtig positief.
Bouwers kampen met imagoprobleem
In het FD rekent Hans Crombeen, sectorleider FNV Bouw voor wat het probleem is. Er zijn in de bouw 118.000 zzp’ers actief en tussen de 40.000 en 60.000 uitzendkrachten. Zelfs de hoofdaannemers hebben er vaak geen zicht op wie van deze mensen op hun eigen projecten werken en wat ze betaald krijgen, zegt Crombeen. “De grote bouwers kampen allemaal met hetzelfde imagoprobleem. Ze hebben ontdekt dat ze weinig invloed hebben op onderaannemers als Rimec, terwijl ze volgens de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) wel juridisch aansprakelijk zijn voor wat die partijen doen.”
Bureau Naleving
Bouwend Nederland zegt in het FD niet opnieuw het wiel te willen uitvinden. Werkgevers en werknemers in de bouw werken al samen in Bureau Naleving.
De Aannemersfederatie (AFNL), die het midden- en kleinbedrijf vertegenwoordigt, reageert als gestoken op de oproep van de grote bouwbedrijven. Volgens AFNL zijn de grote bouwers zelf de oorzaak van de schijnconstructies. “Als je bereid bent om een eerlijke prijs te betalen dan hoeven er ook geen buitenlandse constructies te komen.” AFNL pleitte al in 2014 voor een MVO-stempel voor bedrijven die arbeidsvoorwaarden en de cao naleven.
Lees ook: Inspectie SZW kiest voor complexe fraudes
Rol or bij maatschappelijk verantwoord ondernemen
Ondernemingsraden hebben een belangrijke rol bij maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun organisatie. Zowel de Wet op de ondernemingsraden als het Burgerlijk Wetboek bieden volgens de SER voldoende aanknopingspunten om deze stimulerende taak op te pakken. In de WOR kan worden gedacht aan de artikelen:
- Artikel 23 lid 3 – De ondernemingsraad is ook buiten de overlegvergadering bevoegd aan de ondernemer voorstellen te doen omtrent de in het tweede lid bedoelde aangelegenheden. Een dergelijk voorstel wordt schriftelijk en voorzien van een toelichting aan de ondernemer voorgelegd.
- Artikel 24 – In de overlegvergadering wordt ten minste tweemaal per jaar de algemene gang van zaken van de onderneming besproken.
- Artikel 28 – De ondernemingsraad bevordert zoveel als in zijn vermogen ligt de naleving van de voor de onderneming geldende voorschriften op het gebied van de arbeidsvoorwaarden, alsmede van de voorschriften op het gebied van de arbeidsomstandigheden en arbeids- en rusttijden van de in de onderneming werkzame personen.
- Artikel 31a – De ondernemer verstrekt, mede ten behoeve van de bespreking van de algemene gang van zaken van de onderneming, ten minste tweemaal per jaar aan de ondernemingsraad mondeling of schriftelijk algemene gegevens omtrent de werkzaamheden en de resultaten van de onderneming.
- Artikel 31b – De ondernemer verstrekt, mede ten behoeve van de bespreking van de algemene gang van zaken van de onderneming, tevens ten minste eenmaal per jaar aan de ondernemingsraad schriftelijk algemene gegevens inzake de op grond van een uitzendovereenkomst in een onderneming werkzame personen en doet daarbij tevens mondeling of schriftelijk mededeling ten aanzien van de te verwachten ontwikkelingen wat betreft het aanal op basis van een uitzendovereenkomst werkzame personen in het komende jaar.
Instemmingsrecht
Naast deze algemene aanknopingspunten heeft de ondernemingsraad advies- en instemmingsrecht op enkele concrete aspecten van MVO.
Op WOR in de praktijk vind je alles wat je moet weten over het instemmingsrecht
Modelcode
De ondernemingsraad heeft niet alleen wettelijk bevoegdheden tot zijn beschikking om MVO te stimuleren, maar staat ook in direct contact met de werknemers en via hen met klanten. De ondernemingsraad weet dus wat er speelt in de onderneming en de maatschappij. De ondernemingsraad kan daardoor draagvlak creëren voor MVO, zo stelt de Stichting MultiNationale Ondernemingsradenoverleg (MNO).
Om meer structuur en inhoud te geven aan die rol heeft het MNO samen met de Nyenrode Business Universiteit de Medezeggenschap MVO Modelcode ontwikkeld.
Tip! Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving? Je leert er alles over tijdens de OR informatie Wetgeving- en Actualiteitendag
Zelf vind ik dat we van de term ‘onderaannemers’ af moeten en ze als ‘partners’ moeten zien. Zo vallen ze niet onder de ‘hoofd aannemers’ en zullen ze voor hun eigen kwaliteit garant moeten staan.