Vakbond FNV zegt uit steeds meer sectoren signalen te krijgen over veiligheidsrisico’s door de toename van flexwerk. Vooral in de bouw, de afvalsector, de luchtvaart en het streekvervoer hebben flexwerkers door onkunde of gebrekkige voorlichting een grotere kans op het veroorzaken van een ongeluk.
Volgens FNV gaat het om honderdduizenden werkenden, die zelf meer risico’s lopen maar ook meer risico opleveren voor hun omgeving. FNV-voorzitter Han Busker zegt dat FNV-leden aangeven elke keer weer nieuwe onervaren collega’s te zien op de werkvloer. ‘Die mensen krijgen onvoldoende tijd om zich goed in te werken op veiligheidsinstructies.’
Ongevallen
Zo zijn er volgens de bond uitzendbureau’s in de bouw die uitzendkrachten met helm en veiligheidsschoenen aan het werk zetten, maar hen niet voorzien van de kennis om onder een bouwkraan te kunnen werken.
Onderzoek van TNO toont aan dat uitzendkrachten in de afval-en milieusector bovengemiddeld vaak betrokken zijn bij ongevallen.In het openbaar streekvervoer moeten uitzendkrachten soms met een navigator-app werken omdat ze de route nog niet kennen.Op Schiphol leidt prijsconcurrentie er volgens Busker toe dat steeds meer flex- en oproepkrachten worden ingehuurd.
Gevaarlijke stoffen
Op Schiphol staat het inwerken en de scholing onder druk bij nieuwe medewerkers voor de bagage-afhandeling en de beveiliging. Daardoor nemen veiligheidsrisico’s toe, zegt FNV, bijvoorbeeld bij het controleren van gevaarlijke stoffen.
FNV zegt bij monde van Busker dat de overheid moet ingrijpen door grenzen te stellen aan het aandeel flexwerkers, zoals uitzendkrachten, mensen met nuluren-contracten en stagiairs. Dat moet volgens de bond in elk geval gebeuren op plaatsen waar veiligheidskritische taken worden uitgevoerd.
Verantwoordelijkheid inlenende werkgever
Zowel het inlenende bedrijf als het uitzendbureau zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten op het werk. Maar het is de inlenende werkgever die de grootste verantwoordelijkheid draagt.
De Arbowet verplicht werkgevers om overleg te voeren met de ondernemingsraad over zaken die het arbeidsomstandighedenbeleid betreffen. Artikel 28 lid 1 WOR geeft de OR de bevoegdheid om zelf in te grijpen bij slechte, onveilige of ongezonde arbeidsomstandigheden.
Lees ook:
Geef een antwoord