In Nederland moet het vanzelfsprekend worden om tijdens de loopbaan te blijven leren en ontwikkelen. In het bestaande onderwijsaanbod moet veel meer aandacht komen voor maatwerk. Iedere werkende moet een persoonsgebonden budget opbouwen om opleidingen of cursussen te doen.
Dat is het advies van de Sociaal Economische Raad (SER), vervat in een woensdag verschenen rapport over een leven lang leren.
Werkenden kunnen een persoonsgebonden leerbudget opbouwen met behulp van een fiscaal aantrekkelijke spaarregeling, zo stelt de raad voor. Dat is nodig omdat de arbeidsmarkt snel verandert door technologische ontwikkelingen, internationalisering en verhoging van de pensioenleeftijd. De SER wil het liefst dat ook niet-werkenden zo’n budget opbouwen.
Een positieve leercultuur
De SER stelt dat mensen in toenemende mate verantwoordelijk zijn voor de eigen duurzame inzetbaarheid. Het ontwikkelen van een ‘positieve leercultuur’ begint bij bewustwording en bij het gesprek op de werkvloer.
Werkgevers en werknemers moeten in de ogen van de SER vaker met elkaar in gesprek gaan over loopbaanontwikkeling. Instrumenten om een positieve leercultuur te versterken zijn volgens de SER onder andere een loopbaangesprek (‘APK’) en een Erkenning van verworven competenties (EVC). Het EVC is een valideringsinstrument dat elders of eerder verworven competenties in beeld brengt. De SER adviseert om hiervoor naast onderwijsstandaarden ook arbeidsmarktrelevante standaarden te ontwikkelen.
Verplichte ‘ontwikkelrekening’?
De SER kan nog niet zeggen of een persoonsgebonden leerbudget, of de ‘ontwikkelrekening’, zoals de SER het noemt, verplicht zou moeten worden. Het plan dient nog verder uitgewerkt te worden, zegt een woordvoerster. Ook zouden werkgevers of de overheid er geld op kunnen storten, als het geld maar wordt ingezet voor de persoonlijke ontwikkeling van de betrokkene.
De SER wil ook meer aandacht vragen voor het trekkingsrecht. Dat is een persoonlijk tegoed dat iedereen met een diploma van het mbo of hbo heeft om een vervolgopleiding te kunnen doen. Dit recht wordt amper gebruikt, stelt de SER.
Nu doorpakken
Met een nieuw kabinet in aantocht wil de SER nu doorpakken om een positieve leercultuur te ontwikkelen. De komende maanden moeten werkgevers, werknemers en de overheid om tafel om concrete afspraken te maken over de toekomst.
Zo moet het onderwijs beter gaan aansluiten bij de behoeften van werknemers. De SER denkt aan maatwerk, meerdere instroommomenten en aan snelle en flexibele trajecten.
SER: Advies over postinitieel leren (pdf)
Lees ook:
- Een leven lang leren? Niet voor iedereen
- 5 succesfactoren voor duurzame inzetbaarheid
- Langer doorwerken dankzij ‘re-creëren’
Or & Duurzame inzetbaarheid
TIP! Het werk stelt nieuwe eisen aan de vaardigheden van mensen. Hoe kan de or ervoor zorgen dat mensen gezond en productief blijven? Leer er alles over tijdens de opleiding Or & Duurzame inzetbaarheid
Geef een antwoord