Er moet dringend meer geld en aandacht besteed worden aan verbetering van de Nederlandse cybersecurity. Dat zeggen een aantal grote Nederlandse bedrijven en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Volgens TNO is de huidige stand van zaken van de cybersecurity ‘een rommeltje.’
Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL, heeft informateur Edith Schippers en de onderhandelende partijleiders een brief gestuurd met voorstellen om de digitale dreiging te lijf te gaan.
Verhagen stuurde het kabinet in oktober 2016 ook al een brandbrief. Verhagen benadrukt ook in haar recente brief weer dat overheid en bedrijven te weinig zijn voorbereid op komende digitale aanvallen.
Cybercrime kost jaarlijks 10 miljard euro
Volgens de brief kost cybercrime Nederland al jaarlijks 10 miljard euro. Het mkb pleitte onlangs voor een Digital Trust Centre, maar alle groepen zijn kwetsbaar en hebben gerichte hulp op maat nodig, aldus VNO-NCW. De brief van Verhagen is ondertekend door onder meer de bestuursvoorzitters van KPN, Eneco, Schiphol, Rabobank en Bol.com.
Om ook de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te kunnen benutten, is een goede cybersecurity essentieel, stelt VNO-NCW. Verhagen pleit volgens de ondernemingsorganisatie ‘terecht’ voor een actieprogramma en investeringen.
Verder zou politieke sturing via een onderraad voor digitalisering van belang zijn. De overheid moet het goede voorbeeld geven, vindt de ondernemingsorganisatie. Verder moeten digitale vaardigheden ook in het onderwijs meer aandacht krijgen.
TNO: ‘Veel meer samenhang nodig’
Paul de Krom, voorzitter van de raad van bestuur van TNO, waarschuwde onlangs in het Financieele Dagblad voor de dreiging van achterblijvende cybersecurity. De Krom vindt dat het nieuwe kabinet de veiligheid van de Nederlandse ICT-infrastructuur hoog op de agenda’s moet zetten.
Volgens hem is er een integrale visie en veel meer samenhang nodig tussen de bestaande initiatieven. De Nederlandse cybersecurity is in de ogen van De Krom nu ‘een rommeltje’.
Als gericht beleid uitblijft riskeert Nederland volgens De Krom dat het voor zijn cybersecurity afhankelijk wordt van het buitenland. In het FD zei De Krom dat Nederland ‘nu al links en rechts wordt ingehaald.’
Staten en criminelen
TNO ziet een toenemend aantal dreigingen en kwetsbaarheden voor overheden en bedrijfsleven. Volgens het Cybersecurity Beeld Nederland gaat de grootste dreiging uit van staten en criminelen. Staten richten zich vooral op diefstal van vertrouwelijke of concurrentiegevoelige informatie (cyberspionage). Criminelen richten zich voornamelijk op digitale fraude en informatiediefstal die daarna omgezet worden in harde euro’s of digitale Bitcoins.
In het Cyber Threat Intelligence (CTI) laboratorium van TNO worden ideeën en innovaties rond cybersecurity getest. Bedrijven en overheden kunnen gebruikmaken van het lab om de eigen organisatie digitaal veiliger te maken. Met de testprojecten wordt ook het Cyber Threat Intelligence proces van TNO verder ontwikkeld.
Problemen cybersecurity vooral in eigen huis
Volgens onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson bevindt een groot deel van de digitale dreiging zich in eigen huis. Ongeveer 60 procent van de incidenten op het gebied van cybersecurity wordt bewust of onbewust veroorzaakt door de eigen werknemers.
Ondernemingsraad
Volgens het adviesbureau is bewustwording in de hele organisatie een belangrijke stap in de strijd tegen cybermisdaad. De ondernemingsraad is in een positie om het onderwerp op verschillende niveaus in de organisatie aan te kaarten. Ook digitale risico’s horen thuis in de (dynamische) RI&E.
Meldplicht voor datalekken
Sinds 1 januari 2016 geldt in Nederland een meldplicht voor datalekken. De meldplicht houdt in dat bedrijven, overheden en organisaties direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij te maken hebben met een ernstig datalek.
Lees ook:
Meer weten over een proactieve aanpak van de RI&E en de gevolgen van de nieuwe Arbowet? Je leert er meer over tijdens de OR informatie Workshopdag op 11 mei . Of bekijk de informatie over het hele programma van de Workshopdag.
Geef een antwoord