Hoe kan de medezeggenschap verjongd en verbeterd worden? Op die vraag hebben dertig jonge rijksambtenaren antwoorden geformuleerd in het kader van het Medezeggenschap Lab Rijk.
Het MZ-Lab Rijk is een initiatief van FNV Jong en CNV Jongeren om meer jongeren te interesseren voor medezeggenschap en om met vernieuwende ideeën te komen. Eerder was er al een MZ-Lab Zorg.
‘We kennen de ondernemingsraad helemaal niet goed’
‘We kennen de or helemaal niet goed en we hebben ook onvoldoende inzicht in de werkzaamheden van de OR’, zo gaven de deelnemende jongeren in de werkgroepen van het MZ-Lab Rijk aan.
De bestaande structuur en de vergrijsde cultuur worden als obstakels ervaren om de OR te bereiken. Een van de werkgroepen in het MZ-Lab stelde om die reden het volgende actieplan op.
Vijf tips om de medezeggenschap te verjongen
1) Laat jongeren kort en thematisch meedoen
Jongeren zitten in het spitsuur van hun leven: carrière maken en een gezin stichten. Jonge medewerkers zien medezeggenschap als iets wat je ‘erbij’ doet. Daarom moet medezeggenschap flexibeler worden georganiseerd. Geen structurele inzet maar per vraagstuk mee kunnen denken, wanneer de planning dit toelaat. De OR-leden hebben hierbij de regie en bewaken het overzicht.
2) Zorg voor medestanders (olievlek-effect)
Alléén kunnen we het niet, samen met een collega die in dezelfde levensfase zit sta je sterker. De vertegenwoordiging moet een goede afspiegeling zijn van de organisatie. Daarom is het belangrijk dat jongeren gezamenlijk bijdragen aan de medezeggenschap.
3) Maak een buddysysteem
Door rechtstreeks aan een OR-lid gekoppeld te worden, raken jongeren bekend met de OR, wordt duidelijk wat de medezeggenschap biedt en waarom het van belang is. De betrokkenheid wordt vergroot en er is de mogelijkheid om interesses aan te geven, mee te denken en mogelijkheden te benoemen. Koppel bijvoorbeeld een ervaren OR-lid aan een nieuwe medewerker, of zorg dat de medezeggenschap deel uitmaakt van een traineeship.
4) Organiseer evenementen
Om het wat suffe imago van de medezeggenschap te doorbreken kunnen bijvoorbeeld evenementen worden georganiseerd, waarbij ervaren OR-leden worden gemixt met jongeren. Dan gaat het om kennismaken, ervaringen delen en jongeren te motiveren zich te verdiepen en deel te nemen aan de medezeggenschap.
5) Vorm een OR-platform
Heeft de OR een bepaald vraagstuk waar ze niet uitkomt? Dan zou het handig zijn om te kijken hoe een andere OR met een soortgelijke kwestie omgaat. Daarvoor kan een digitaal OR-platform worden opgericht, waarmee het makkelijker wordt om kennis en ervaring te delen.
Gebruik een TindOR-app
Een andere werkgroep in het MZ-Lab is van mening dat de medezeggenschap een mate van verplichting zou moeten hebben. Hun suggestie: stel een ‘jORy’ aan, vergelijkbaar met de jury in het Amerikaanse rechtssysteem.
De bedoeling van de jORy is dat voor elk thema dat de or behandelt een nieuwe groep van zes tot tien leden wordt geselecteerd uit een pool. De pool bevat alle medewerkers van de organisatie, ongeacht contractvorm, van de facilitaire dienst tot de directie. De deelname is verplicht.
De selectie van de jury gebeurt per loting. De termijn van de zitting wordt bepaald door de duur van het betreffende thema. Zodra de jury haar besluit aan het bestuur heeft medegedeeld wordt ze weer ontbonden.
Voor het informeren van de achterban zou een ‘TindOR’-app kunnen worden ontwikkeld, waarbij met een swipe naar links of rechts een plan kan worden goed- of afgekeurd.
De voorstellen van MZ Lab Rijk zijn gebundeld in een visieboekje.
Lees ook:
Zorg dat de achterban weet waar je mee bezig bent. Je leert er alles over tijdens de workshop Communiceren met de achterban. Schrijf je nu in voor de OR informatie Workshopdag.
Geef een antwoord