Bouwbedrijven en gemeenten moeten de risico’s bij bouwprojecten in de stad beter beheersen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in een rapport. Op bouwplaatsen is nog veel veiligheidswinst te behalen, stelt de OVV.
Ook als aan het begin van een bouwproject aan de regels wordt voldaan, moeten die regels ook gedurende de uitvoering scherp in de gaten gehouden worden, is een van de conclusies.
Dodelijk ongeval
De OVV deed onderzoek naar omvangrijke bouwprojecten in drukke binnensteden. Aanleiding was een dodelijk ongeval op de bouwplaats van het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat in het centrum van Den Haag in mei 2016. Ondanks een gedegen voorbereiding door alle betrokken partijen ging het daar toch mis.
Tijdens het hijsen van steigerdelen kwamen twintig delen los. Die vielen van ruim zestig meter hoogte naar beneden en kwamen gedeeltelijk buiten het bouwterrein terecht, middenin het drukke voetgangers- en fietsverkeer. Een voorbijgangster werd geraakt en overleed.
De steigerdelen vielen veel verder van de hijsplaats dan de afstand waarmee in de hijsregels rekening was gehouden.
Men ging uit van de veiligheidsregels van de gemeente
Ongevallen zoals die in het centrum van Den Haag, maken volgens de raad het spanningsveld zichtbaar tussen bereikbaarheid en de veiligheid rondom de bouwplaats. ‘Men ging uit van de veiligheidsregels van de gemeente en dacht dat daarmee de veiligheid van de omgeving voldoende geborgd was.’
De OVV beveelt aan dat de minister voor Wonen en Rijksdienst samen met de bouwsector de risico’s van vallende objecten in beeld brengt. Daarmee kan een veiligheidsniveau voor de omgeving van bouwplaatsen worden vastgesteld.
De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht moet het onderzoek en het veiligheidsniveau vervolgens verwerken in een landelijke richtlijn. Gemeenten kunnen daarop hun beleidsregels voor veilig bouwen opstellen of aanpassen.
Er dient voldoende marge te zijn
Het uiteindelijke resultaat van alle veiligheidsafwegingen en -inspanningen zou volgens de OVV moeten zijn dat de omgevingsveiligheid niet volledig op de schouders rust van het uitvoerend team op de bouwplaats. Als er een fout wordt gemaakt, dient er voldoende marge te zijn, zodat die fout niet meteen leidt tot een ernstig ongeluk.
De Raad vindt dat de bouwer moet zorgen voor concrete afspraken over veilig werken en moet blijven controleren dat deze afspraken op de bouwplaats worden begrepen en nageleefd.
Er valt regelmatig materiaal van hoge kranen
In maart vroeg ook de FNV aandacht voor onveilige situaties onder bouwkranen. Op bouwplaatsen valt regelmatig materiaal van hoge kranen, meldde de bond. Het vakmanschap van de mensen die het materiaal aan de kraan bevestigen en het hijsen begeleiden zou tekortschieten.
OVV: Aanbevelingen ongeval bouwplaats Rijnstraat
Lees ook:
Vergroot de invloed van de or op veilig en gezond werken met een actieve inbreng in de RI&E. Je leert er meer over tijdens de OR informatie Workshopdag op 11 mei 2017. Klik hier voor meer informatie en inschrijven
Geef een antwoord