Onze directie heeft de WIA-verzekering laten stopzetten zonder de OR hierin te betrekken. Kan dit zomaar?
Nee, dit kan niet zomaar. Dat de OR hierover mag meepraten, kan op verschillende plekken geregeld zijn. Sowieso is het een adviesplichtige aangelegenheid volgens artikel 25, lid 1M van de WOR als de werkgever ervoor kiest de WIA-uitkeringen zelf te betalen of het risico te dragen voor het uitkeren van ziekengeld aan werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst (freelancers of thuiswerkers), of met een contract dat eindigt tijdens ziekte (tijdelijk- of oproepcontract, of uitzendovereenkomst).
Mogelijk is er ook in de geldende cao een bepaling over vermeld. In sommige gevallen is het anders inrichten van de WIA onderdeel van een regeling ziekteverzuim of re-integratie. Wijziging van de tekst of de hele regeling is dan zelfs instemmingsplichtig.
Tips
- Begin met informatie vergaren om strategie te kunnen bepalen. Welke rechten kan de OR ontlenen aan de genoemde regelingen? Ga na hoe het komt dat de OR hierbij desondanks niet betrokken is. Vraag informatie op naar de reden om de WIA-verzekering stop te zetten en vraag ook naar de financiële onderbouwing van deze stap. Check met wie er wel overleg is geweest en op basis van welke inbreng dit besluit is genomen. Ook hierover kan de OR met zijn informatierecht nota’s en stukken opvragen. Breng in kaart wat de gevolgen voor het personeel zijn en bedenk hoe die gevolgen verzacht kunnen worden. Besluit dan wat je kunt ondernemen.
- De gang naar de rechter staat in principe open, want de bestuurder is hoe dan ook in gebreke gebleven door de OR te passeren. Op het moment dat de OR de stopzetting ter ore komt, treedt de geschillenregeling in artikel 26 van de WOR in werking. Mocht je dit overwegen, dan is snel informatie vergaren zinvol, anders verloopt de termijn waarop dit kan. Dat is een maand.
- Een vriendelijkere weg: claim bij de bestuurder dat deze wijziging zonder de wettelijke invloed heeft plaatsgevonden en geef per brief aan dat de OR per omgaande een adviesaanvraag wil ontvangen.
- Wil de bestuurder dat niet, dan kun je alsnog naar een medezeggenschapsadvocaat stappen. In eerste instantie voor mediation of, als het ook daarmee niet lukt de kwalijke gevolgen voor de medewerkers te voorkomen, uiteindelijk voor een rechtszaak.
Bovenstaande vraag is beantwoord via de vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door CAOP. Ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
Tip! Leer hoe je succesvol communiceert met bestuurder en achterban tijdens de kennisdag op 15 juni Zet je or op de kaart.
Geef een antwoord