De groeiende tekorten aan vakkrachten in de zorg, bouw, detailhandel en horeca zijn mede het gevolg van afgebouwde gezamenlijke afspraken met sectorale werkgevers. Dat zegt vakbond FNV. De bond verwijt sectorale werkgevers dat zij in de crisistijd niet wilden nadenken over de toekomst van de sector.
FNV komt met het verwijt in reactie op de recent gepubliceerde Arbeidsmarktprognose 2017-2018 van het UWV. Volgens de prognose is er sprake van een flinke banengroei, maar neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe in ondermeer ict, zorg en bouw.
De krapte kan de groei van die sectoren gaan belemmeren, zegt het UWV. Zo is er nu al een snel groeiend gebrek aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs.
Grootste misser in de bouw
FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Mariëtte Patijn hekelt het kortetermijn-denken van sommige sectorale werkgevers. ‘De grootste misser is dat werkgevers in de bouw gezamenlijke afspraken over het beroepsbegeleidend leren hebben afgebroken, omdat ze nog goedkopere arbeid wilden. Ook vakkrachten kregen geen scholing meer. Daar plukken ze nu de wrange vruchten van.’
Volgens Patijn is op de zorg ook te veel bezuinigd. Ze vindt het daarom nu tijd dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen en opleidingsplekken en stages mogelijk maken.
In de transportsector zijn de gezamenlijke afspraken met werkgevers volgens FNV wel overeind gebleven. Daar is het tekort aan vakkrachten nu minder nijpend, stelt de bond.
‘Onzeker flexwerk het stevigst toegeslagen’
In de sectoren waarin weinig is geïnvesteerd, is volgens Patijn onzeker flexwerk het stevigst toegeslagen. ‘Daar moet worden geïnvesteerd in mensen. Samen met vakbonden en onderwijs moet op basis van gedegen arbeidsmarktanalyses gekeken worden wat er nodig is de komende tijd; daar moet tijd en geld voor beschikbaar zijn.’
De bond stelt dat de sectoren ‘die er al jaren er niet in slagen om een fatsoenlijke CAO af te sluiten en altijd op zoek zijn naar het putje’, het recht van spreken verliezen als zij het hebben over drempels om economisch te groeien, omdat zij niet aan voldoende personeel kunnen komen.
Groei werknemersbanen
Het UWV meldt het opvallend te vinden dat voor het eerst sinds jaren de procentuele groei van het aantal werknemersbanen niet veel verschilt van dat van de banen van zelfstandigen.
De trend van de afgelopen jaren was dat vooral het aantal zelfstandigenbanen toenam. In 2016 kwam er een eind aan die groei. Voor 2017 en 2018 verwacht het UWV weer een stijging van zowel de werknemers- als zelfstandigenbanen.
UWV Arbeidsmarktprognose 2017-2018
Lees ook:
Or & Arbeidsvoorwaarden
TIP! Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden
Geef een antwoord