Bedrijfsbeleid dat specifiek gericht is op meer vrouwen aan de top heeft daadwerkelijk effect. Commitment van directie en leidinggevenden en een open organisatieklimaat zijn daarbij het meest effectief.
Dat is de conclusie van het Charter Talent naar de Top, dat nu tien jaar bestaat. Uit onderzoek gedurende die tien jaren blijkt dat een daadkrachtige aanpak met gerichte maatregelen leidt tot meer vrouwen in de top. Dit beleid kan quota voorkomen, zo stelt het Charter.
Het percentage vrouwen in de top stijgt landelijk gezien nog zeer traag
Maar die quota lijken toch onvermijdelijk. Want het percentage vrouwen in de top stijgt landelijk gezien nog zeer traag. Het streefcijfer dat de wet voorschrijft wordt bij lange na niet gehaald, constateert het Charter.
Heel anders is dat bij de ruim 260 ondertekenaars van het Charter. Bij deze werkgevers, samen goed voor bijna 10 procent van alle werknemers in Nederland, stijgt het percentage vrouwen significant sneller.
Veel beter dan gemiddeld
Met ruim 22 procent vrouwen in het bestuur en ruim 33 procent in de Raad van Commissarissen presteren bij het Charter aangesloten organisaties veel beter dan gemiddeld. Diverse deelnemende bedrijven voldoen volgens de onderzoekers al wel aan het wettelijke streefcijfer, dat uitgaat van minimaal 30 procent vrouwen.
De commissie Monitoring Talent naar de Top geeft dit jaar vier charterorganisaties een ‘Diamant’ als beloning. Zij zijn benoemd tot aansprekend voorbeeld. Ze hebben in 2016 bijzonder goed gepresteerd op het gebied van m/v-diversiteit. Het gaat hierbij om Rabobank, Universiteit Leiden, Vodafone en Alliander.
Effectief diversiteitsbeleid kent zes dimensies
De commissie stelt dat het aandeel vrouwen in de top sterker toeneemt naarmate het diversiteitsbeleid van een organisatie beter is ontwikkeld. Dat beleid kan volgens de commissie het best worden gemeten in deze zes dimensies: leiderschap, strategie en management, HR-management, communicatie, kennis en vaardigheden en organisatieklimaat.
‘We zien dat als de leiders van een organisatie genderdiversiteit ondersteunen en als het organisatieklimaat diversiteitsvriendelijk is, er veel minder opgelegde HR-maatregelen nodig zijn’, zegt de commissie.
Vrijwillig, maar niet vrijblijvend
De commissie beveelt bedrijven en organisaties dan ook aan het Charter Talent naar de Top te ondertekenen en actief aan de slag te gaan met het diversiteitsbeleid. Ondertekenaars committeren zich vrijwillig, maar niet vrijblijvend aan een duurzaam en effectief m/v-diversiteitsbeleid.
Lees ook:
Succesvol onderhandelen
TIP! Wil jij als or-lid een echte gesprekspartner zijn aan de onderhandelingstafel? Volg dan de cursus Succesvol onderhandelen met de bestuurder
Geef een antwoord