Na twee jaar moeizaam overleg hebben vakbonden voor brandweerpersoneel een akkoord bereikt over een vroegpensioenregeling. Een volgens de FNV ‘zwaarbevochten maar uniek akkoord’ omdat nu afspraken zijn vastgelegd over het nettoloon van de uittreders. De uittredeleeftijd blijft 59 jaar.
Dankzij de nieuwe regeling krijgen ongeveer 2600 brandweerlieden die vóór 2006 zijn aangetreden niet te maken met een pensioengat. Voor hen zal er ook geen AOW-gat ontstaan, omdat ze door de nieuwe regeling twee jaar langer pensioen opbouwen. Voor mensen die na 1 januari 2006 in dienst traden, moet nog een regeling worden getroffen. De gesprekken voor die groep starten binnenkort.
Meer kans op ernstige ziektes
Brandweerlieden hebben door hun werk een kortere levensverwachting en hebben meer kans op ernstige ziektes, zoals kanker, en meer kans psychische schade. Om die redenen was voor hen een aparte regeling in het leven geroepen, het FLO-overgangsrecht.
Door wijzigingen in wet- en regelgeving, zoals de stijging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, diende het overgangsrecht te worden aangepast. Sinds 2005 zijn ook fiscale wijzigingen doorgevoerd, waardoor de uitkering van veel brandweerlieden omlaag ging.
Netto-inkomensgarantie van 75%
Deze financiële verslechteringen zijn volgens de FNV en andere betrokken vakbonden in het nieuwe akkoord gerepareerd. Zo hebben de brandweermedewerkers tot aan hun pensioen een netto-inkomensgarantie van 75%. Ook het AOW-gat is gedekt, doordat werknemers één jaar langer doorwerken en één jaar langer een FLO-uitkering genieten. Daarmee bouwen ze twee jaar langer pensioen op, voldoende voor de overbrugging van het AOW-gat.
De gesprekken tussen de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liepen al sinds mei 2015. De bonden voerden sinds eind juni 2016 actie om hun eisen kracht bij te zetten.
De werkgevers wilden de leeftijd voor het vervroegd pensioen verhogen naar 60 jaar. Voorheen konden brandweerlieden, afhankelijk van het aantal dienstjaren, tussen 55 en 59 jaar stoppen met werken.
Lees ook:
Or en pensioenen
Tip! Meer weten over de rol van de or bij deze belangrijke arbeidsvoorwaarde? Je leert er alles over tijdens de cursus OR & pensioen
Geef een antwoord