Oud-korpschef Gerard Bouman heeft de centrale ondernemingsraad van de politie niet omgekocht om de inrichting van de Nationale Politie te kunnen realiseren. Wel heeft de toenmalige korpsleiding te weinig toezicht gehouden op de uitgaven van de ondernemingsraad.
Dat zijn conclusies die zijn uitgelekt uit het rapport van de Commissie Ruys. De conclusies zijn door verschillende bronnen bevestigd aan de NOS. De Commissie Ruys zou dinsdag 27 juni haar eindrapport presenteren, maar heeft dit uitgesteld vanwege de gezondheidstoestand van Bouman.
De oud-korpschef werd in het afgelopen weekend tijdens een vakantie in de Verenigde Staten getroffen door een hartinfarct. Hij ligt in een Amerikaans ziekenhuis.
‘Flink ingepraat op de cor’
Uit het onderzoek zou blijken dat Bouman wel flink heeft ingepraat op de cor om in te stemmen met de inrichting van de nieuwe Nationale Politie, maar dat het besluitvormingsproces verder normaal verliep.
De commissie onderzocht onder meer de rol van oud-korpschef Bouman in de cor-affaire. Van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro van de cor werd onder voorzitter Frank Giltay een flink deel verbrast aan etentjes, feesten en partijen en het inhuren van imagocoaches.
Daardoor rees het vermoeden dat Bouman de forse uitgaven van de cor door de vingers zag in ruil voor Giltays steun. Tegen Frank Giltay loopt nog een disciplinair en een strafrechtelijk onderzoek.
Ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie lette niet goed op
Volgens het rapport van de Commissie Ruys heeft de korpsleiding te weinig toezicht gehouden op de uitgaven van de ondernemingsraad. Korpschef Bouman was eindverantwoordelijk en had beter moeten opletten. In het rapport wordt ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie verweten niet goed te hebben gelet op het uitgavenpatroon van de politie en de cor.
Bouman heeft in een eerder interview bij de NOS ontkend dat hij de ondernemingsraad heeft omgekocht. Hij gaf in dat interview toe dat er onvoldoende toezicht was op de uitgaven van de cor. De staf tekende volgens hem de declaraties van de cor.
De vorming van de Nationale Politie was volgens Bouman lastig en werd gekenmerkt door onderbezetting. De cor had in die tijd in de ogen van Bouman veel ondersteuning nodig.
Rapport belicht ook rol ondernemingsraad
Het rapport van de Commissie Ruys belicht niet alleen de rol van Bouman, maar ook die van de ondernemingsraad, oud-minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en zijn voorganger Ivo Opstelten.
In maart van dit jaar staakte Bouman zijn medewerking aan het onderzoek. Hij vond dat een lid van de onderzoekscommissie bevooroordeeld was.
Lees ook:
Directeur en or
Tip! Samen sterk dankzij een goede samenwerking tussen or en bestuurder? Stuur je directeur naar de opleiding Directeur en or. Klik hier voor meer informatie
Geef een reactie