Gerard Bouman, de oud-korpschef en kwartiermaker van de Nationale Politie, is maandag op 64-jarige leeftijd overleden. In reacties op zijn overlijden klinkt lof door voor zijn inspanningen.
Bouman is volgens zijn familie niet meer bijgekomen uit de diepe slaap waarin hij raakte na een zwaar hartinfarct, dat hem in juni trof tijdens een vakantie in de VS.
De 64-jarige Bouman was van 2013 tot begin vorig jaar de eerste korpschef van de Nationale Politie. Hij bereidde als kwartiermaker de vorming van het korps voor, waarin hij 26 korpsen met hun eigen cultuur moest afbreken en omvormen tot een nationaal, eenduidig opererende veiligheidseenheid.
‘Unieke, bijna onmenselijke prestatie’
De centrale ondernemingsraad van de politie zegt dat Bouman ‘als motor van de veranderingen een unieke, bijna onmenselijke prestatie heeft geleverd’ bij het opbouwen van de Nationale Politie.
Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie noemt de oud-korpschef een gedreven en toegewijd man. ‘Ook als hij in de persoonlijke sfeer moeilijke tijden doormaakte, bleef hij op zijn post.’
Ook politiebonden reageerden verslagen: ‘Bouman was altijd recht voor zijn raap’, zei Albert Springer van de Nederlandse Politiebond (NPB). ‘Hoewel we als vakbond kritisch waren en ook wel eens lijnrecht tegenover elkaar stonden, was Bouman altijd duidelijk in zijn keuzes. Dat heb ik in hem gewaardeerd.’
Onderzoek misstanden bij cor
In verband met Boumans gezondheidstoestand werd in juni de presentatie van een onderzoeksrapport naar misstanden bij de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie uitgesteld.
Een commissie deed onderzoek naar geldverspilling bij de cor tussen 2011 en 2016. De conclusies van dit rapport zouden naar verluidt weergeven dat niet is gebleken dat de toenmalige korpschef de cor heeft omgekocht.
Lees ook:
Medezeggenschap op koers
Hoe blijft de medezeggenschap op koers om een relevante bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de organisatie? Kom naar het congres Medezeggenschap op koers en leer alles over veranderende organisaties en de rol van de or. Met inspirerende plenaire verhalen, praktijkgerichte workshopsessies, praktijkcases, discussierondes en een informatiemarkt.
Geef een reactie