In de cao Metaal en Techniek is bepaald dat bij verschil van mening over de door de werkgever vastgestelde functie-indeling de zogenoemde Vakraad kan worden verzocht de functie in te delen. Daarvoor is wel overeenstemming over bepaalde uitgangspunten nodig tussen de werkgever en de werknemer.
Een werknemer die via de kantonrechter heeft geprobeerd de werkgever tot medewerking te verplichten slaagde daar niet in. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft in een vonnis van 8 maart 2017 geoordeeld dat de werkgeefster niet verplicht is mee te werken aan de in de cao geregelde procedure bij de Vakraad om tot een juiste waardering en indeling van de functie te komen.
De feiten
Een werknemer is sinds 1999 werkzaam als chauffeur en medewerker hoofdmagazijn bij de werkgeefster. Op zijn arbeidsovereenkomst is de cao voor de kleinmetaal, thans cao voor de Metaal en Techniek, van toepassing. Door een ongeval is de werknemer voor deze functie ongeschikt geraakt.
Omdat zijn functie niet meer is geschikt, noch passend is te maken, is de werknemer met de werkgeefster overeengekomen zijn arbeidsovereenkomst aan te passen door zijn functie te wijzigen naar de functie van productiemedewerker assemblage.
Door deze wijziging is ook het brutosalaris van de werknemer aangepast naar het wettelijk minimumloon conform functiegroep 2 van de cao.
De werknemer kan zich niet vinden in de indeling van zijn functie
De werknemer kan zich niet vinden in de indeling van zijn functie en heeft de werkgeefster gevraagd of zijn functie wel is gewaardeerd en ingedeeld. De werknemer heeft de werkgeefster gewezen op de in de cao opgenomen mogelijkheid om de functiewaardering en -indeling voor een bindend advies voor te leggen aan de Vakraad.
De Vakraad, bestaande uit cao-partijen, houdt zich onder meer bezig met het afsluiten van arbeidsvoorwaarden-cao’s, regelingen met betrekking tot pensioenen, opleiding en ontwikkeling en met beleid op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen.
Omdat de werkgeefster niet heeft willen meewerken aan deze procedure heeft de Vakraad het geschil tussen de werkgeefster en de werknemer niet in behandeling kunnen nemen.
De werknemer heeft daarom in een procedure bij de kantonrechter gevorderd om de werkgeefster te veroordelen om mee te werken aan de in de cao geregelde procedure bij de Vakraad. Volgens de werkgeefster wordt echter wel het juiste salaris betaald aan de werknemer.
Oordeel kantonrechter
De vraag is nu op welk loon de werknemer op grond van de cao aanspraak kan maken, maar die vraag heeft de werknemer niet aan de kantonrechter ter beoordeling voorgelegd. De werknemer wil namelijk eerst de functiewaardering en -indeling voorleggen aan de Vakraad.
Volgens de kantonrechter is in de cao weliswaar de mogelijkheid opgenomen om de procedure via de Vakraad te volgen maar is dat niet verplicht. Daarom vindt de kantonrechter dat de werkgeefster niet gehouden is om mee te werken aan het verzoek tot functie-indeling door de Vakraad.
Ook op grond van de in de bijlage bij de cao opgenomen ‘Beroepsprocedure bij Indelingsgeschil’, waarin staat dat de werkgever is gehouden te voldoen aan verzoek van de Vakraad om mee te werken aan de procedure, ziet de kantonrechter geen grond voor verplichting van de werkgeefster om aan de procedure bij de Vakraad mee te werken.
Alleen bij overeenstemming over bepaalde uitgangspunten
Daartoe acht de kantonrechter van belang dat de Vakraad de werkgeefster heeft verzocht mee te werken maar niet de werkgeefster daartoe heeft verplicht. Ook kan volgens de kantonrechter alleen bij overeenstemming over bepaalde uitgangspunten sprake zijn van een beslissing door de Vakraad. Daardoor heeft de vordering van de werknemer volgens de kantonrechter geen rechtsgrond en wordt de vordering van de werknemer afgewezen.
Instemmingsrecht functiewaarderingssysteem
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht als het gaat om keuze voor of een wijziging in het functiewaarderingssysteem en de afspraken met betrekking tot het onderhouden van dit systeem.
Is in de cao het functiewaarderingssysteem inhoudelijk vastgelegd dan heeft de ondernemingsraad bij wijziging daarvan geen instemmingsrecht, tenzij de cao de mogelijkheid biedt om te kiezen voor een bepaald functiewaarderingssysteem. Niet elke wijziging van functieomschrijving of functie-indeling behoeft instemming van de ondernemingsraad.
Ook wijzigt een nieuwe functie niet automatisch het functiewaarderingssysteem. Dat is pas het geval als er sprake is van een wijziging van het functiehuis, als het functiewaarderingssysteem wordt aangepast, doordat wijze waarop waardes worden vastgesteld wijzigt.
Wijzigt de grondslag voor de functie-indeling dan is er ook sprake van wijziging van het beloningsbeleid en is dit besluit instemmingsplichtig.
Aanpassingen van functiebeschrijvingen
Het is belangrijk dat de ondernemingsraad zich laat informeren over aanpassingen van functiebeschrijvingen en van functie-indelingen en met welk doel deze worden aangepast.
Hoewel het wijzigen van een functieomschrijving op zichzelf niet direct instemmingsplichtig is, kan dit in onder omstandigheden wel leiden tot wijziging in de beoordelingsregeling, beloningsregeling etc. waarvoor wel instemming van de ondernemingsraad vereist is.
Zo kunnen veranderingen in de taken die bij bepaalde functies horen aanleiding geven voor een andere functieomschrijving met een andere waardering en met gevolgen voor de daaraan gekoppelde beloning.
Ook door verouderde functieomschrijvingen en organisatieveranderingen kunnen nieuwe functieomschrijvingen nodig zijn. Voor zover er nieuwe functies gecreëerd worden die een nieuwe verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden meebrengt, dan kan dat op zichzelf een wijziging in de organisatie betekenen waarover de ondernemingsraad adviesrecht heeft.
De ondernemingsraad kan zicht houden op dit soort wijzigingen door ervoor te zorgen dat hij geïnformeerd en erbij betrokken wordt, door hierover afspraken met de bestuurder maken.
Let op
Een werknemer die het niet eens is met zijn functiebeschrijving en –waardering kan daartegen bezwaar maken bij de werkgever. De werkgever zal dan goed moeten motiveren waarom gekozen is voor een bepaalde indeling. De werkgever komt bij de indeling en waardering van functies beleidsvrijheid toe. De rechter zal dan ook terughoudend zijn in de beoordeling daarvan.
Rechtbank Midden-Nederland, 8 maart 2017 ECLI:NL:RBMNE:2017:1101
Mr. A.L. Poort
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Rechtspraak voor Medezeggenschap.
Op WOR in de praktijk vind je alles wat je moet weten over het instemmingsrecht
Ontwikkel jezelf op de OR workshopdag!
Weinig tijd als or-lid om je bij te scholen? Binnen één dag naar een optimaal functioneren dankzij de OR workshopdag! Met keuze uit maar liefst 14 verschillende workshops!
Geef een antwoord