Oud-voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie Frank Giltay krijgt strafontslag vanwege ‘zeer ernstig plichtsverzuim.’ Dat is een voorgenomen besluit dat korpschef Erik Akerboom Giltay per brief heeft meegedeeld. De inhoud van de brief lekte afgelopen vrijdag uit naar NRC Handelsblad.
Korpschef Akerboom zegt niets te willen vertellen over de inhoud van de in juli verstuurde brief. Het besluit is nog niet definitief, omdat Giltay er eerst op mag reageren.
Strafontslag geldt als oneervol ontslag voor ambtenaren, vergelijkbaar met ontslag op staande voet voor werknemers buiten de overheid.
De politie meldde afgelopen zaterdag in een verklaring uit te zoeken hoe het kan dat media beschikken over informatie uit het voorgenomen besluit. Volgens de verklaring beschikt ‘een zeer klein aantal personen’ over de informatie uit de brief en heeft de politie ‘geen indicaties van interne betrokkenheid’ van het lek.
Langdurig intern onderzoek
Tegen Giltay werd vorig jaar een disciplinair onderzoek ingesteld. Er waren ‘onregelmatigheden geconstateerd in de verantwoording van de bestedingen van de cor.’ Akerboom schorste Giltay en deed in oktober 2016 aangifte tegen hem wegens vermoedens van fraude, oplichting en verduistering. In november trad de volledige cor van de politie terug wegens de berichten over verkwisting van geld door de cor.
Het recente besluit tot voornemen tot ontslag van Giltay volgt na een langdurig intern onderzoek bij de politie. Justitie moet nog besluiten of de oud-voorzitter van de cor strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat besluit wordt waarschijnlijk in oktober bekendgemaakt.
‘Facturen achteraf aangepast’
Volgens de NRC wordt in de twintig pagina’s tellende ontslagbrief een lange reeks misstanden beschreven waaraan Giltay zich schuldig zou hebben gemaakt. Alle misstanden hebben betrekking op oneigenlijk gebruik van het ruime budget van de cor, dat jaarlijks ruim anderhalf miljoen euro bedroeg.
Akerboom verwijt Giltay dat hij daarmee de politie ernstige imagoschade heeft bezorgd.
De oud-voorzitter kwam onder meer in opspraak door dure etentjes en feesten die de ondernemingsraad onder zijn leiding organiseerde. Giltay zou volgens NRC ook op kosten van de politie 198 flessen Prosecco bij zijn echtgenote hebben laten bezorgen. Facturen zou hij achteraf hebben aangepast waarna ze bij de politie werden gedeclareerd.
Giltay zou bevriende coaches hebben ingehuurd voor de cor. Tegen afspraken in zou hij circa 14.000 euro contant hebben opgenomen met de cor-creditcard die hij had gekregen.
Commissie Ruys presenteert 12 september eindrapport
De commissie Ruys heeft het optreden van de cor en de oud-voorzitter onderzocht. Het onderzoeksrapport was eind juni gereed, maar de publicatie ervan werd uitgesteld nadat voormalig korpschef Gerard Bouman in de zomer overleed als gevolg van een hartinfarct. Bouman was de voorganger van Akerboom.
De commissie Ruys publiceert de onderzoeksresultaten op 12 september. De commissie heeft ook de rol van Bouman onder de loep genomen. De vraag is of Bouman de voorzitter van de ondernemingsraad bewust de vrije hand liet.
Bevordering naar hogere salarisschaal
Leden van de cor gaven vorig jaar in media aan dat Bouman en Giltay ‘vriendjes’ waren. Bouman leende Giltay vierduizend euro om hem te helpen met problemen met zijn hypotheek. Opmerkelijk was ook dat Bouman kort voor zijn vertrek als korpschef, begin 2016, Giltay nog bevorderde naar een hogere salarisschaal wegens bijzondere verdiensten. Die bevordering bleek later onrechtmatig en moest worden teruggedraaid.
Bouman heeft altijd gesteld dat hij niet op de hoogte was van buitensporige uitgaven door de cor. Afgelopen juni meldde de NOS op basis van gelekte informatie dat in het rapport van de commissie Ruys de conclusie wordt getrokken dat Bouman de ondernemingsraad niet heeft omgekocht. Wel zou het toezicht op de cor gebrekkig zijn geweest.
Lees ook:
- Cor: ‘Bouman leverde bijna onmenselijke prestatie’
- ‘Bouman kocht ondernemingsraad niet om’
- Volledige cor politie treedt terug om verkwisting
Medezeggenschap op koers
Hoe blijft de medezeggenschap op koers om een relevante bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de organisatie? Kom naar het congres Medezeggenschap op koers en leer alles over veranderende organisaties en de rol van de or. Met inspirerende plenaire verhalen, praktijkgerichte workshopsessies, praktijkcases, discussierondes en een informatiemarkt.
Geef een reactie