Bij de politie is de cultuur op een aantal plekken verziekt. Pesten is vaak aan de orde, er heerst een angstcultuur. Er is weinig begrip voor mensen die psychisch ziek zijn. De noodzaak tot ingrijpen is groot, zeggen politiebonden ACP en NPB, na de ophef van een uitzending, donderdag, van EenVandaag over de politie.
Politiebond ACP dringt aan op spoedoverleg met korpschef Erik Akerboom en eventueel minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. De spanning bij politiemedewerkers en de bonden is hoog opgelopen na de uitzending van EenVandaag.
De voordelen van ontslag op medische gronden
In dat programma werd het geval belicht van een politieagente die na het uitschrijven van een bon door haar leidinggevende werd gevraagd deze in te trekken. De bon werd ingetrokken, maar het contact tussen de agente en de chef verslechterde, evenals de sfeer in het team. Er was sprake van pesterijen en een angstcultuur, volgens de ACP.
EenVandaag zegt beschikking te hebben gekregen over een geluidsopname waarin de voordelen worden besproken van het ontslaan van de betrokken agente op medische gronden, waardoor de kosten op het UWV zijn af te schuiven.
De geluidsopname betreft een mediationoverleg tussen een mediator, de politiechef en een politiejurist.
Een fragment uit de opname: (mediator) “Als je haar door een psychiater laat keuren, dan wordt het gewoon wegens ziekte. En jullie zijn ervoor verzekerd.” (politie) “Ja, ja.” (mediator) “Voor ziekte wel en voor die andere niet, dan zijn jullie eigen risicodrager, dus mijn advies aan de politie is, hoewel ik dat nooit hardop zeg, als je van iemand af wilt, doe het dan via de verzekeraar (hard gelach)’ (politie) “Dan valt ie buiten onze kostenpost, want anders krijgen we minder premie terug.” (politie) “Onderzoek kunnen we wel doen maar dat moeten heel gerichte, beperkte onderzoeken zijn, niet alles wat er verkeerd gegaan is.”
‘3000 agenten zitten ziek thuis’
De ACP zegt vaker wanpraktijken te zien waarbij ‘kunstgrepen worden toegepast om iemand de organisatie uit te krijgen’. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zegt dat in veel van die situaties zaken moeilijk zijn te bewijzen. ‘Mensen zijn moe gestreden en zien een gevecht tegen het systeem niet zitten.’
NPB-voorzitter Jan Struijs zei donderdag dat bij de komst van de Nationale Politie in 2013 duidelijk werd dat bijna 3000 agenten ziek thuis zitten. Deze mensen zouden nauwelijks contact hebben met hun werkgever. Het gaat volgens de bond vaak om mensen die kritiek hebben geuit.
De politievakbonden hebben hun handen vol om mensen goed te begeleiden die kritiek hebben binnen de politieorganisatie, zegt Struijs. Volgens hem schrijft het UWV jaarlijks boetes uit aan de Nationale Politie voor het niet goed omgaan met zieke werknemers.
Grappen maken over zieke collega’s
De ACP hekelt de pestcultuur. ‘Collega’s die onderling grappen maken over privézaken, geaardheid, zieke collega’s. Leidinggevenden die daaraan soms meedoen,’ zegt Van de Kamp.
‘Het gebeurt en het lijkt nog vaker te gebeuren nu de werkdruk hoog is en er sprake is van een nieuw functiegebouw. Mensen zijn veelal bezig met hun eigen positie. Leidinggevenden sturen op resultaten. Ben je ziek dan wordt de druk nog meer opgevoerd, of mensen worden sneller ontslagen om de formatie maar op orde te houden.’
De sterke hiërarchie in de organisatie
De politie-organisatie kan nog altijd niet goed omgaan met interne kritiek, is de klacht van de bonden. Ze denken dat dat vooral komt door de sterke hiërarchie in de organisatie.
Van de Kamp wijst er op dat er ook ‘tal van leidinggevenden zijn’ die wél weten hoe zij collega’s moeten aansturen en aanspreken en hen ook de vrijheid geven hun werk goed te kunnen doen. ‘Maar de top van de Nationale Politie moet nu op plekken waar het niet goed gaat, écht schoon schip maken.’
De politie zegt in een verklaring dat arbeidsconflicten in elke organisatie onvermijdelijk zijn, maar dat de politie die probeert op te lossen met gesprekken, mediation, vertrouwenspersonen, een meldpunt voor misstanden en andere regelingen, onder meer voor klokkenluiders.
Bronnen: ACP, ANP, EenVandaag
Lees ook:
- Politiebond zet grote vraagtekens bij PTSS-beleid
- Voornemen tot strafontslag Frank Giltay
- Hoe de ondernemingsraad ongewenst gedrag in beeld kan krijgen
Workshop werkdruk en veerkracht
Ontwikkel jezelf op de OR workshopdag. Harry Hartmann verzorgt tijdens de OR workshopdag op 21 november de workshop Werkdruk en veerkracht, een belangrijke combinatie. Met onder meer beleidshandvatten voor de or op het gebied van werkdruk en psychosociale arbeidsbelasting.
Geef een antwoord